tisdag 28 juli 2015

Ex-redaktör vägrar jobba för Björn Ingi Hrafnsson

Inte en chans i helvetet. Så beskriver avgående redaktören för Akureyri Vikublað, Björn Þorláksson, sannolikheten för att han ska jobba kvar men med Björn Ingi Hrafnsson som ägare. Bland de tolv tidningar som bytte ägare i helgen när Fótspor sålde utgivningen till Vefpressan finns fler redaktörer kritiska till Björn Ingi Hrafnsson och Framstegspartiet. Frågan är om även de nu kommer att försvinna.

Tolv gratistidningar fick i helgen nya ägare sedan Björn Ingi Hrafnssons mediekoncern Vefpressan köpt utgivningsrättigheterna från Ámundi Ámundasons bolag Fótspor. Björn Ingi Hrafnsson äger sedan tidigare DV, Eyjan, Pressan och Bleikt.

Ámundi Ámundason motiverade försäljningen med att han fyllt 70 år och därför vill minska på arbetsbördan. Han kommer dock att jobba vidare inom Vefpressan som annonschef. Även hans son följer med till den nya koncernen.

Björn Ingi Hrafnssons mediekoncern Vefpressan seglade upp som en verklig maktfaktor i samband med höstens övertagande av DV. Hur hans skuldtyngda bolag lyckades finansiera köpet är inte känt. Rykten gör gällande att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ska ha utnyttjat sina kontakter inom MP Banki för att garantera ett lån åt Björn Ingi Hrafnsson.

Efter övertagandet har DV bytt redaktionell inriktning. Tidningens fokus låg länge på granskande journalistik med koppling till finanskraschen. Sedan Björn Ingi Hrafnsson - som själv varit folkvald för Framstegspartiet - tog över har den grävande journalistiken försvunnit. DV har i stället förvandlats till en tämligen partilojal tidning.

Björn Ingi Hrafnssons kopplingar till Framstegspartiet och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har varit skälet till kraftiga reaktioner på helgens affär. Om ägarbytet godkänns av mediemyndigheten Fjölmiðlanefnd och konkurrensmyndigheten Samkeppniseftirlitið ökar ägarkoncentrationen inom isländska medier avsevärt.

Ámundi Ámundason skriver i ett brev till Fjölmiðlanefnd och Samkeppniseftirlitið, som Vísir tagit del av, att han under en tid försökt sälja Fótspors titlar. Han ska bland annat ha förhandlat med Fréttatíminn, en veckolig gratistidning som krafter lojala med Framstegspartiet tidigare försökt köpa med syftet att skapa en mer positiv bild av partiet. Ámundi Ámundason tycks i brevet vilja föregå förväntad kritik mot Björn Ingi Hrafnsson som ny ägare:
"Enligt min mening har Björn Ingi med utgivningen av DV, Eyjan och Pressan och flera medier visat att olika röster får höras. En gammal socialdemokrat som jag själv ser till exempel Eyjan som min hemmaplan och jag vet att detsamma gäller många fler. Jag anser inte att det finns anledning till att bekymra sig över att mångfalden på tidningsmarknaden minskar med detta, utan i stället mer att mångfalden garanteras framöver på detta sätt eftersom den fortsatta utgivningen av dessa tidningar säkras med detta sätt."
En som inte delar Ámundi Ámundasons uppfattning är Björn Þorláksson, avgående redaktör för Akureyri Vikublað. Han skriver i ett inlägg på Facebook att det inte finns "en chans i helvetet" att han skulle jobba vidare under Björn Ingi Hrafnssons ledning:
"Jag skulle aldrig kunna ha förtroende för dig, för jag tror inte att du är trogen allmänintresset som ledstjärna i din utgivningsverksamhet. Jag anser att ditt fokus rent och skärt är särintressen. Självständiga och erfarna journalister är inga rödvingetrastungar som väntar med öppen mun efter dina pengar, som ingen vet varifrån de kommer. Leve friheten och kritisk information. Nätet kan du sent köpa upp!"
I samband med övertagande av DV försvann tidningens mest etablerade reportrar. Antingen fick de sparken eller sade upp sig eftersom de inte ville arbeta för Björn Ingi Hrafnsson och nya chefredaktören Eggert Skúlason, en pr-konsult som liksom Björn Ingi Hrafnsson varit mycket kritisk till brottsutredningar riktade mot tidigare toppar inom bankerna och näringslivet.

Samtliga redaktörer för Fótspors tolv titlar var frilansare - ett tillvägagångssätt som Hjálmar Jónsson, ordförande för journalistfacket Blaðamannafélag Íslands, för RÚV beskriver som "absurt". I lördags fick de genom mejl besked från Ámundi Ámundason om att deras kontrakt sägs upp redan till månadsskiftet.

Björn Ingi Hrafnsson skriver i ett mejl till RÚV att han kommer att ta tag i personalfrågorna först när affären godkänts av myndigheterna. Frågan är om obekväma röster kommer att försvinna på samma sätt som vid övertagandet av DV. En sådan person är Kristinn H. Gunnarsson, som varit redaktör för regionaltidningen Vestfirðir.

Kristinn H. Gunnarsson har visserligen representerat Framstegspartiet i alltinget, men han har varit en av Sigmundur Davíð Gunnlaugssons hårdaste kritiker. Han har anklagat partiledaren för maktfullkomlighet och för att ha förlorat kontakten med verkligheten. Kristinn H. Gunnarsson säger i Bæjarins Besta att han i dagsläget inte vet om han får fortsätta.

Hur Björn Ingi Hrafnsson lyckats finansiera förlusttyngda Vefpressans senaste tillskott är inte klart. Han skriver till RÚV att köpet "fullständigt finansierats från vår egen verksamhet och genom säljarlån".

Här kan du läsa mer om Vefpressans köp av Fótspors utgivning.