lördag 11 juli 2015

Festivalbesökare tvingas betala kommunen för service

Festivalpasset till Eistnaflug i Neskaupstaður räcker inte för att få komma in på området. Varje festivalbesökare måste utöver inträdesbiljetten också betala 2 000 isländska kronor till kommunen Fjarðabyggð. Pengarna går till att täcka kommunens kostnader för toaletter, renhållning, camping och övervakning.

Just nu pågår den elfte upplagan av festivalen Eistnaflug i Neskaupstaður på östra Island. Som vanligt ligger tyngdpunkten på hård rock. Bland årets artister finns Carcass, Skálmöld, Sólstafir, Behemoth, Rotting Christ, Enslaved, Dimma och Ham. Festivalpasset kostar 9 900 isländska kronor.

Men vad som inte framgår hos bokningssajten Tix är att festivalpasset i sig inte är nog för inträde till Eistnaflug för de 1 700 besökarna. Det kostar ytterligare 2 000 kronor för att få komma in. Summan ska täcka kommunens utgifter för övertidsersättning, renhållning, toaletter, camping, övervakning och annan service under festivalen.

Den som letar efter information om avgiften får leta sig fram till den på Eistnaflugs webbplats. Där framgår det att avgiften är obligatorisk för alla besökare.

Biljettförsäljningen började långt innan arrangörerna kommit överens med kommunen Fjarðabyggð om villkoren. Att då, i februari i år, försöka börja ta betalt i efterhand var lönlöst. Det skriver arrangörerna i ett mejl till Morgunblaðið.

I stället valde arrangörerna att ta ut avgiften på plats av samtliga besökare. Pengarna ska gå direkt till kommunen och det enda arrangörerna gör är att samla in avgiften, skriver Morgunblaðið.