fredag 24 juli 2015

Hiv-man i häkte - har smittat minst två kvinnor

Ett tjugotal isländska kvinnor kan ha smittats av hiv sedan de haft oskyddat sex med en hiv-smittad man. Två av kvinnorna ska redan ha testats positivt för hiv. Mannen häktades i går misstänkt för att medvetet ha haft oskyddat sex med kvinnorna trots att han känt till sjukdomen. Myndigheterna utreder nu om fler personer kan ha smittats.

En man i 20-årsåldern häktades i går vid Héraðsdómur Reykjavíkur misstänkt för att ha haft oskyddat sex med ett tjugotal isländska kvinnor. Mannen ska ha känt till att han är hiv-positiv, men inte berättat det för någon av kvinnorna. Han häktades med hänvisning till utredningsskäl och risken för fortsatt spridning av smittan.

Omfattningen av misstankarna har vuxit snabbt under de senaste dagarna. Smittspårningen började i samband med att mannens tidigare flickvän kontaktade en kvinna som mannen skulle ha haft sex med. Kvinnan vände sig direkt till myndigheterna. Samtidigt stod det snart klart att mannen haft oskyddat sex med minst ett tjugotal kvinnor.

Minst två kvinnor ska enligt Morgunblaðið ha testats positivt för hiv efter att ha haft sex med mannen. Ytterligare ett tjugotal tester håller på att analyseras. Det är inte osannolikt att fler dras in i utredningen eftersom de som haft sex med mannen kan ha fört smittan vidare.

Mannen är enligt Fréttablaðið i dag bosatt i Reykjavík, men bodde tidigare i Keflavík. Utredningen går ett år tillbaka i tiden. Mannen kom då som asylsökande från Nigeria till Island. Han har sedan dess väntat på besked om han får stanna i landet.

Polisen och smittskyddsläkaren samarbetar enligt ett pressmeddelande om utredningen. Mannen sitter häktad till och med den 20 augusti. Om mannen skulle åtalas är det första gången i Islands historia som en hiv-smittad person ställs inför rätta misstänkt för att ha haft oskyddat sex utan att berätta om sjukdomen.

Totalt har 330 islänningar genom åren smittats av hiv. Av dessa är det omkring 200 som i dag genomgår behandling med läkemedel. Övriga har antingen avlidit eller flyttat utomlands, skriver Vísir.

Einar Þór Jónsson är chef för HIV Ísland, en förening som har runt 300 medlemmar. Han säger till Vísir att han är chockad över uppgifterna om att en person medvetet kan ha försökt sprida smittan:
"Detta är sorgligt. Och för alla parter. Vi i föreningen, som är hiv-positiva, är naturligtvis chockade av detta. ... Detta är unikt i landet att detta sker. Om detta blir en rättssak eller om det leder till åtal - det vet man inte. Det har aldrig tidigare dykt upp ett fall av den här typen vid domstolarna även om det ofta har skett utomlands."
Einar Þór Jónsson säger till Vísir att det är viktigt att debatten om hiv inte präglas av rädsla och fördomar. Han betonar att 98 procent av kända hiv-positiva behandlas med läkemedel, och då är risken för att smittan ska spridas mycket låg. Viktigast är dock enligt Einar Þór Jónsson att ha säkert sex och att använda kondom.

Uppdatering: Häktningsbeslutet kommer enligt Stundin att överklagas till Hæstiréttur Íslands av mannens advokat, Guðmundína Ragnarsdóttir. En vän till mannen säger till Stundin att han inte tror att mannen kände till att han smittats av hiv.