måndag 27 juli 2015

Lastbil nära orsaka olycka i tunneln under HvalfjörðurEn allvarlig olycka var inte långt borta i tunneln under Hvalfjörður på kvällen den 16 juli. En lastbil rammade på vägen ut ur tunneln en 600 kilo tung stålbalk som sitter i tunnelns ena ände. Balken - som markerar högsta tillåtna höjden på 4,2 meter - blev dock hängande i ett par kvarvarande kedjor. Annars hade passerande fordon kunnat träffas av balken.

Den tillåtna höjden i tunneln är alltså 4,2 meter. Men det är enligt ett pressmeddelande från Spölur, det bolag som driver Hvalfjörðurtunneln, inte ovanligt att lastbilar som är betydligt högre använder tunneln. Tack vare fjädringen kan de sänka fordonet när de kör in i tunneln. Sannolikt är att den förare som krockade med stålbalken sänkte bilen vid infarten, höjde den på nytt inne i tunneln och sedan glömde att sänka den på nytt vid utfarten.

Lastbilen kom norrifrån och var på väg söderut mot Reykjavík. Det är uppenbart att den var betydligt högre än 4,2 meter. I filmen från en övervakningskamera ovan ser du hur det går till när lastbilen rammar stålbalken och bland annat en kamera faller till marken.