måndag 27 juli 2015

Misstänkt hiv-man säger sig inte ha känt till smittan

Den hiv-smittade man som det senaste året haft oskyddat sex med minst tjugotalet kvinnor säger sig ha varit ovetande om smittan. Trots att mannen kom till Island för ett år sedan har han ännu inte genomgått den obligatoriska läkarundersökning som är ett krav för alla asylsökande. Mannen sitter just nu häktad. Överklagandet av beslutet kan komma att behandlas i dag.

En man i 20-årsåldern häktades i torsdags av Héraðsdómur Reykjavíkur misstänkt för att ha haft sex med ett tjugotal isländska kvinnor. Mannen är hiv-positiv. Enligt Morgunblaðið ska minst två kvinnor ha smittats av mannen. Enligt misstankarna ska han ha haft sex med kvinnorna trots att han känt till hiv-smittan.

Mannens advokat, Guðmundína Ragn­ars­dótt­ir, säger i Morgunblaðið att mannen hävdar att han saknat kännedom om smittan. Därför har han heller inte medvetet utsatt andra för någon smittorisk.

Mannen, som är asylsökande från Nigeria, anlände till Island i augusti förra året. Trots det har han enligt RÚV ännu inte genomgått den läkarundersökning som är obligatorisk för alla som ansöker om uppehållstillstånd i landet.

Asylsökande får en läkartid inom en vecka från att de vänt sig till myndigheterna. Det finns dock inga uppgifter om att någon hälsokontroll - där bland annat hiv-test ingår - skulle ha gjorts.

Utredningen mot mannen har pågått i knappt två veckor. Den 13 juli vände sig en isländsk kvinna till sjukvården för att göra ett hiv-test. Hon hade då enligt Fréttablaðið kontaktats av mannens tidigare flickvän som ska ha berättat för henne att han var hiv-positiv.

Därefter började myndigheterna att kartlägga mannens och kvinnans sexuella kontakter. Det visade sig att mannen haft oskyddat sex med minst tjugotalet kvinnor, som i sin tur kan ha fört smittan vidare. Smittspårningen och utredningen av mannens kontakter pågår alltjämt.

Vid årsskiftet flyttade mannen in i en bostad i västra Reykjavík efter att tidigare ha bott på Fit Hostel i Keflavík. Den man som han delar lägenhet med säger i Fréttablaðið att han inte skulle ha sagt något om att han skulle vara hiv-smittad. Han säger sig dock inte känna mannen särskilt väl. Han ska dock ha känt till att mannen använde narkotika och ha sett att han ofta fick besök av unga kvinnor.

En granne uppger att det ständigt varit en strid ström av människor till mannens lägenhet. Därför skulle grannen ha anat att något inte var som det skulle. Vid några tillfällen ska grannen ha klagat till hyresvärden, skriver Fréttablaðið.

Fallet är unikt i sitt slag. Det är första gången i Islands historia som myndigheterna utreder misstankar om att en hiv-smittad person medvetet haft oskyddat sex utan att berätta för sina partner om smittan.

Häktningsbeslutet har överklagats till Hæstiréttur Íslands. Ett besked från rätten kommer sannolikt i dag eller senast i morgon.

Här kan du läsa mer om utredningen mot den misstänkta hiv-mannen.