tisdag 7 juli 2015

Musikställen i Reykjavík kan få ge plats åt turistkvarter

Gaukurinn, Húrra, Palóma, Dubliners och Glaumbar är de senaste uteställena i Reykjavík som kan tvingas bort på grund av den växande turismen. Ägarna vill i kvarteren vid Tryggvagata ha butiker och service som är skräddarsydda för utländska besökare. Men reaktionerna från lokalbefolkningen är allt annat än positiva. Redan har en lång rad spelställen och barer förvandlats till hotell.

Faktorý, Sirkus, Thomsen, Ingólfskaffi, Hemmi og Valdi och Nasa är bara några av de musikställen i Reykjavík som fått ge plats åt hotell eller annan verksamhet med koppling till den ökande turismen. Inte sällan klagas det bland lokalbefolkningen på att huvudstadens centrum nu kännetecknas av hotell, restauranger och turistbutiker.

Nu ser det ut som att Gaukurinn, Húrra, Dubliners, Glaumbar och Palóma vid Tryggvagata blir nästa offer för turistboomen. Tillsammans utgör de ett område med populära barer och musikställen. Men ägarna har andra planer för området.

En stor del av området ägs av Eignarhaldsfélagið Fjélagið. En av delägarna är Steindór Sigurgeirsson. Han säger till Stundin att det inte är aktuellt att riva de befintliga byggnaderna. Men han vill se ett turistanpassat utbud i lokalerna:
"Vi siktar på att förbättra husen på tomten och delvis att bygga om. Det blir blandad verksamhet i husen, men det finns inga färdiga planer för det. Vi siktar på förändringar och förbättringar i dessa hus. Detta är en ganska småbutiksaktig tomt som det är. Vi vill se mer av butiker och turistverksamhet i våra hus hellre än barer."
En mindre del av området ägs av fastighetsbolaget Eik. Vd:n Garðar Hannes Friðjónsson säger till Stundin att han är positivt inställd till förändringar och att det kan bli aktuellt att gå in i projektet tillsammans med Eignarhaldsfélagið Fjélagið.

Jón Mýrdal driver utestället Húrra som nu alltså riskerar att tvingas bort från lokalerna på Tryggvagata 22. Han säger till Stundin att det även med hänsyn till turismen är dumt att stänga alla spelställen eftersom många utländska besökare kommer till Reykjavík just för att uppleva stadens musikliv:
"Vi välkomnar fler turister, men det behövs lite mer aktiviteter för utlänningarna än turistinformation och islandströjebutiker. Vi har arrangerat konserter på Húrra i ett år och många av våra kunder är utlänningar. Många har hört talas om Island på grund av Sigur Rós eller Björk."
Lagom till hösten återuppstår Nasa, ett av Reykjavíks mest klassiska musikställen. Nasas lokaler kommer att användas bland annat under festivalen Iceland Airwaves. Egill Tómasson, som är en av festivalens bokare, säger till Vísir att nedläggningen av spelställen är ett skäl till oro mer för Reykjavík än för festivalen:
"Jag känner mycket större oro för staden. I vilken stad vill vi bo? Vad vill vi göra för att kulturen ska fortsätta att utvecklas? När alla hus har blivit antingen souvenirbutiker eller hotell finns det inte mycket kvar för kreativa människor att göra. ... Det är inte många band som kan gå direkt från garaget till Gamla Bíó eller Nasa. Det måste finnas ställen där band som säljer 200 till 300 biljetter kan spela."
Nútíminn har samlat reaktioner på förslaget från Twitter. Tankarna på att skräddarsy området för turister kallas i flera inlägg för en usel idé.

Här kan du läsa mer om uteställen som får ge plats åt hotell.