fredag 31 juli 2015

Myndighet anser inte trafik rakt över Hekla hotar flygplan

Ett år har gått sedan geofysikern Páll Einarsson larmade om en onödig risk med att låta flygtrafiken gå direkt över Hekla. Han befarar fortfarande att ett snabbt utbrott skulle kunna orsaka en flygolycka. Men myndigheterna håller inte med. Samgöngustofa anser att avståndet är för stort och att det kommer att finnas tid att dirigera om trafiken om Hekla får ett utbrott, skriver Morgunblaðið.

För ett år sedan vände sig Páll Einarsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, till Samgöngustofa med en uppmaning om att inte låta internationell flygtrafik gå rakt över Hekla. I ett brev skrev han att trafiken utgjorde en onödig risk. Vid ett utbrott där rökmolnet från vulkanen snabbt når atmosfären skulle det kunna förstöra planets motorer.

Skälet till att Páll Einarsson larmade just om Hekla var att vulkanen sedan flera år tillbaka är redo för ett utbrott. Och utbrotten kommer med mycket kort förvarning. Eftersom Hekla inte är någon glaciär finns det heller inget istäcke som magman behöver ta sig igenom.

Men Samgöngustofa har inte reagerat på Páll Einarssons varningar. Varje dag flyger ett stort antal plan rakt över Hekla. Páll Einarsson säger i Morgunblaðið att trafiken över vulkanen utgör ett onödigt risktagande:
"Där passerar över 20 till 30 flygplan dagligen. De riskerar att hamna i stoftpelaren när den kommer. Hekla behöver inte använda någon energi på att smälta sig igenom en glaciär, så rökmolnet kan direkt stiga med full kraft och nå upp till tio kilometers höjd, upp till tropopausen."
Enligt Páll Einarsson har många transatlantiska flygningar Leirubakki ett par mil sydväst om Hekla som ett riktmärke. Bara genom att flytta riktmärket en halvmil söderut skulle faran sannolikt vara över. Men så har alltså inte skett.

Kol­brún Guðný Þor­steins­dótt­ir vid Samgöngustofa säger i Morgunblaðið att myndigheten inte betraktar Hekla som någon fara för flygtrafiken. Inte heller har myndigheten någon kontroll över vilka riktmärken som flygbolag använder när de under transatlantiska flygningar passerar isländskt luftrum:
"Det är låg sannolikhet för att Hekla får ett utbrott och orsakar en olycka, eftersom allt detta tar sin tid och Hekla övervakas noga. De flyger på 30 000 fot så sannolikheten för att detta skulle orsaka en olycka är ingen eller liten."
Det som gör Hekla speciell är just att utbrotten kommer närmast utan förvarning. De jordskalv som föregår ett utbrott börjar mellan 20 minuter och ett par timmar före utbrottet. Därför placerade myndigheterna för några år sedan varningsskyltar vid vulkanen. Den som bestiger Hekla kan inte räkna med att hinna ned om utbrottet kommer - och då befinner sig personen i akut fara.

Anders Hansen på Heklusetrið vid Leirubakki säger i Morgunblaðið att det på grund av varningarna inte längre är många grupper som bestiger Hekla. Däremot ger sig många privatpersoner upp på fjället dagligen under sommaren. I dagsläget tar det fem till sex timmar att ta sig upp till toppen och tillbaka ned:
"Om det kommer ett utbrott då har var och en ansvar för sig själv. ... Men det går inte att förneka att ibland tycks det som att människor känner att det är mer spännande att ta sig upp på Hekla när sådana skyltar syns tydligt. De tycker att det är kul att efteråt berätta om att de har varit på denna farliga plats."
Heklas senaste utbrott ägde rum 1970, 1980-81, 1991 och 2000. Då kom förvarningarna i form av jordskalv 30 till 80 minuter innan utbrottet började. Vid ett nära förestående utbrott skickas ett varnings-sms till alla mobiltelefoner som befinner sig inom riskzonen.

Här kan du läsa mer om Páll Einarsson och hotet från Hekla.