lördag 15 augusti 2015

200 besökare och 29 narkotikabrott på isländsk festival

Omkring 200 personer besökte i helgen festivalen Extreme Chill i Hellissandur. Och hela 29 festivalbesökare togs av polisen misstänkta för narkotikabrott. Samtliga misstänkta släpptes efter förhör. Vid två ingripanden gick gäster som inte uppskattade polisens närvaro till angrepp. Det uppger polisen i Vesturland på Facebook.

I helgen arrangerades festivalen Extreme Chill i Hellissandur på Snæfellsnes. Omkring 200 personer besökte festivalen under de tre dagarna. Många av besökarna campade i tält. Bland artisterna fanns Futuregrapher, Biosphere och Dj Flugvél og Geimskip.

För första gången i festivalens historia genomförde polisen mer omfattande narkotikakontroller. Med hjälp av två narkotikahundar gjordes inte mindre än 29 tillslag under festivalen. Var sjunde besökare misstänks alltså för narkotikabrott.

Främst handlade det om cannabis där tillslagens storlek pekade på att drogen var avsedd för eget bruk. Det gjordes även tillslag av amfetamin, kokain, LSD, MDMA och hallucinogena svampar. Några av beslagen var så stora att de tros ha varit avsedda för försäljning.

Vidare greps tre personer misstänkta för att ha varit påverkade av narkotika vid ratten. Två fall av drogmissbruk rapporterades till de socialtjänsten eftersom det handlade om föräldrar som använde narkotika i sina tält samtidigt som deras barn fanns där.

Polisens närvaro var av somliga festivalbesökare allt annat än uppskattad. Vid två tillfällen gick enligt polisen grupper av besökare till angrepp mot polisen när de genomförde kontroller.

Besökare har klagat över att polisen gick för hårt fram. Kristinn Jónasson, kommunchef i Snæfellsbær, anser dock att polisen gjorde rätt. Han säger till Vísir att det stora antalet narkotikabrott gjorde att det fanns fog för de kontroller som gjordes.