onsdag 26 augusti 2015

Boende i Reykjavík vill bli av med uthyrning till turister

En bostadsrättsförening i centrala Reykjavík har fått nog av uthyrning av lägenheter till turister. De hävdar att de många tillfälliga gästerna stör nattsömnen för de boende. Nu tänker föreningen stämma dem som hyr ut bostäder till turister. De anser att lagen kräver ett särskilt tillstånd från grannarna vid uthyrning. Det blir nu upp till domstol att avgöra dispyten.

Den växande turismen till Island har fått många Reykjavíkbor att börja hyra ut lägenheter till utländska besökare. Inte sällan köps bostadsrätter just för att de ska användas för uthyrning genom sajter som Air Bnb. Hittills är det dock bara en liten del av uthyrarna som har ansökt om och fått tillstånd för uthyrningen.

Höghusen i Skuggahverfi i centrala Reykjavík är särskilt populära bland turister. Under året har det sålts bostadsrätter till utlänningar där kvadratmeterpriset överstigit en miljon isländska kronor. De dyraste lägenheterna - på över 300 kvadratmeter högt upp med utsikt över bukten Faxaflói och fjället Esja - har gått på över 300 miljoner isländska kronor.

I dagsläget finns det omkring 4 000 bostäder i Reykjavík som hyrs ut till turister. I de mest centrala delarna har fastighetspriserna därför stigit med 55 procent sedan 2010, rapporterar RÚV.

Den som genom Air Bnb hyr en lägenhet i Skuggahverfi får räkna med en dygnshyra på minst 2 000 svenska kronor.

Nu tänker bostadsrättsföreningen Skuggi 1, som består av sex hus i Skuggahverfi byggda mellan 2002 och 2005, stämma tre bostadsrättsägare. Anledningen är att de inte själva bor i lägenheterna, utan att de i stället hyr ut dem till turister.

Geir Gunnlaugsson, ordförande för bostadsrättsföreningen, säger till RÚV att uthyrningen stör övriga boende i husen. Den som köper en bostadsrätt väntar sig inte att grannarna ska använda lägenheterna som pensionat. Därför vill föreningen att rätten ska avgöra om uthyrningen - som de hävdar handlar om näringsverksamhet - kräver särskilt tillstånd:
"Vi vill få domstolens beslut om hur lagen om samägda fastigheters bestämmelse ska tolkas när det har påbörjats uthyrningsverksamhet i husen, om inte vår tolkning av lagen om samägda fastigheter är korrekt att det behöver begäras tillstånd från övriga ägare när sådana förändringar genomförs."
Det som är mest störande är enligt Geir Gunnlaugsson att turister rör sig i huset sena kvällar och nätter efter att ha varit ute, och tidiga morgnar för att ta flyget från Keflavík. Han säger till RÚV att boendemiljön har förändrats sedan uthyrningen började:
"När sådan verksamhet påbörjas kommer strömmar av människor som vi inte alls känner. Det kommer människor, de kommer sänt på kvällen, de åker tidigt på morgnarna. Detta ljud orsakar störningar hos andra boende. Det är kanske fyra eller sex som går och duschar och går ut med resväskor till klockan fem på morgonen. Dessa gäster behöver ofta söka efter mycket information hos andra. Det är ett ständigt tjat. Så är det vissa regler om ljud i samägda fastigheter. Dessa människor förstår inte alltid det."
Guðjón Jónasson bor i ett av husen i Skuggi 1. Han säger till Vísir att han tycker att det är bra att bostadsrättsföreningen tar saken till domstol. Visserligen innebär turismen att Reykjavíks centrum får nytt liv, men det måste också tas hänsyn till dem som bor i innerstaden:
"Människor är inte särskilt nöjda med att vakna mitt i natten när turister kommer från flyget och försöker att öppna din dörr. Det är nämligen så att det inte är alla ägare av dessa bostäder som checkar in människorna. Det är enligt min mening ingen ordning på den här saken. Det är många invånare i centrum som har blivit ganska trötta på detta."
Lagen säger att förändringar av verksamhet som innebär stora förändringar även för närboende ska godkännas av övriga boende. Det blir nu upp till Héraðsdómur Reykjavíkur att avgöra om uthyrning av bostadsrätter till turister är en sådan förändring.

Här kan du läsa mer om uthyrningen av privatbostäder och Air Bnb i Reykjavík.