söndag 2 augusti 2015

Eden kan återuppstå i Hveragerði

Växthuset Eden i Hveragerði kan återuppstå till våren 2017. Kommunen ger nu investerare tillgång till tomten och rätt att använda namnet Eden. Förutom ett tropiskt växthus ska nybygget innehålla en servering och en försäljningsavdelning. Kommunfullmäktige i Hveragerði säger ja till projektet eftersom det går i enlighet med idéerna om att återskapa växthuset.

Sommaren 2011 brann Eden i Hveragerði ned till grunden efter en våldsam eldsvåda. Ingen människa skadades i branden, men stora ekonomiska värden gick upp i rök. Kvar blev inte mycket annat än grunden och skylten med namnet Eden.

Växthuset grundades redan 1958 och utvecklades med åren till något av en institution. Varje år hade Eden omkring en halv miljon besökare. Växthuset var ett stopp på många bussturer på södra Island. Där såldes mat och souvenirer. Dessutom fanns en växthusavdelning där det odlades bland annat bananer och apelsiner.

Efter branden visade många intresse för att bygga upp Eden på nytt - inte minst kommunen eftersom Hveragerði förlorade stadens populäraste turistattraktion. Först nu ser det ut som att planerna kan bli verklighet. Fullmäktige har i ett beslut gett bolaget Eden ehf. klartecken att använda tomten. Och om projektet förverkligas får bolaget även använda namnet Eden.

Byggnaden blir omkring 2 500 kvadratmeter stor, där växthusdelen blir på 800 kvadratmeter. Precis som i gamla Eden handlar det om ett tropiskt växthus. Det ska även säljas mat och souvenirer.

Invigningen är preliminärt planerad till april 2017. Eden skulle kunna skapa omkring 100 arbetstillfällen. Namnet på det nya växthuset blir Eden Geothermal Centre.

Kommunfullmäktige säger ja till förslaget eftersom det är i samma anda som idéer från såväl kommunen som invånarna om att återskapa Eden.

Här kan du läsa mer om branden som ödelade Eden.