torsdag 27 augusti 2015

Far och son döms för stöldturné längs Islands ringväg

Med hjälp av fräcka stölder och inbrott finansierade två tjeckiska män sin semester längs ringvägen. Men den 11 augusti tog brottsturnén slut utanför Höfn när de greps av polis. Nu döms de av Héraðsdómur Vesturlands till tre månaders villkorlig dom. Männen ska också ersätta brottsoffren för vad som stulits och stå för rättegångskostnaderna.

Den 8 augusti i år utsattes Húnabúð i Blönduós för en fräck stöld. Två män - som senare skulle visa sig vara far och son från Tjeckien på färd runt Island - tog pengar ur kassan och stal den anställdas väska. Den äldre av de två, den 43-årige fadern, stal pengarna medan den 22-årige sonen uppehöll den anställda utanför butiken.

Snart kunde polisen ana ett mönster. Ytterligare tre stölder genomfördes på samma sätt i östlig riktning längs ringvägen.

Det första brottet genomfördes den 7 augusti. Då bröt sig männen in i en sommarstuga i Helgafellssveit på Snæfellsnes. Där stal de en bärbar dator av märket Macbook Air, en Ipad och 200 euro i kontanter.

Dagen därpå stannade alltså männen i Blönduós. Ur kassan stal de 49 390 isländska kronor och i kvinnans väska fanns 23 000 kronor. De tog även med sig väskan med id-handlingar och personliga föremål.

Bara några timmar senare genomfördes nästa stöld, den här gången i Skagfirðingabúð i Sauðárkrókur. På samma sätt som i Blönduós distraherade 22-åringen en anställd medan 43-åringen stal värdesaker. Den här gången kom duon över två Samsung-telefoner till ett sammanlagt värde av 169 800 isländska kronor.

Måndagen den 10 augusti var det dags för nästa stöld i Flóra i Akureyri. Ur kassan stals 21 000 isländska kronor och från en anställds handväska stals ytterligare 10 000 kronor.

Männen fortsatte resan österut längs ringvägen. Vid lunchtid den 11 augusti stal de 45 000 isländska kronor ur kassan på Samkaup i Eskifjörður. Precis som tidigare uppehöll 22-åringen den som satt i kassan medan 43-åringen länsade kassan.

Senare samma dag stoppades de två männen i en vägspärr vid Lón utanför Höfn. I männens bil hittade polisen både stöldgods och pengar. Trots att männen även filmats av övervakningskameror nekade de till brott under förhören.

Under rättegången i Héraðsdómur Vesturlands erkände männen i stället att de gjort sig skyldiga till ett inbrott och fyra stölder. De gick också med på att ersätta offren för vad som stulits.

Männen döms nu till tre månaders villkorlig dom. De slipper avtjäna fängelsestraffet om de inom tre år inte gör sig skyldiga till ny brottslighet. Till männens fördel talar enligt rätten att de är tidigare ostraffade på Island och att de erkänt brotten. Däremot är det till deras nackdel att de utfört brotten planerat och i samförstånd.

Utöver att ersätta brottsoffren för vad som stulits ska männen också stå för rättegångskostnader på sammanlagt knappt 500 000 isländska kronor.

Här kan du läsa mer om männens stöldturné och här kan du läsa domen i sin helhet.