torsdag 20 augusti 2015

Fotsvett avslöjade inbrottstjuvar i Norðurfjörður

Det var fotsvett från kvarglömda sockor som ledde till att det schweiziska par som bröt sig in i lanthandeln i Norðurfjörður kunde avslöjas. Under ett oväder tog mannen och kvinnan sin tillflykt till omklädningsrummen vid badet i Krossnes. När de tvingades bort fick de inte med sig sockorna - som visade sig vara stulna från butiken. Det rapporterar Stundin.

Den 27 april i år landade en man och en kvinna från Schweiz på flygplatsen i Keflavík. Deras mål med resan var att lifta runt Island. Redan samma dag stal paret för första gången. De passade då på att stjäla en taxfree-påse från den person som skjutsat dem till Reykjavík.

Paret sökte sig norrut mot Árneshreppur i Västfjordarna. På vägen misstänks de ha brutit sig in i Staðarhólskirkja. I kyrkan övernattade de, lagade mat, diskade i dopfunten, tände ljus och spelade på orgeln. I Drangsnes stal de två nätter i rad fisk från ett rökeri.

När paret anlände till Árneshreppur försökte de först smita från notan på hotellet i Djúpavík. Efter att ha blivit påkomna fortsatte de norrut till Norðurfjörður. Där slog de upp ett tält mellan det lilla samhället och badet vid Krossnes.

Under natten mot den 2 juni utsattes lanthandeln i Norðurfjörður för ett inbrott. Ur kassan stals 25 000 isländska kronor. Samtidigt försvann varor för omkring 100 000 kronor.

Stundin kan nu berätta hur paret avslöjades. En ovädersnatt tog sig mannen och kvinnan in i omklädningsrummen vid badet i Krossnes. Där spred de ut sina tillhörigheter så att de skulle torka.

När badvakten Sigrún Sverrisdóttir kom till sitt jobb på morgonen såg hon till så att de objudna gästerna samlade ihop sina saker och gav sig av. Men de fick inte med sig allt. Sigrún Sverrisdóttir reagerade snart på att det luktade fotsvett i omklädningsrummen. Mannen och kvinnan visade sig ha glömt sockor bakom elementen. I takt med att de torkade luktade de allt mer.

Sigrún Sverrisdóttir kände igen sockorna. De såg nämligen ut som sådana som bonden på Steinstún brukar tillverka och sälja i lanthandeln. Och visst var det bonden som gjort dem och lämnat dem till butiken - men därifrån hade de försvunnit.

Det var alltså fotsvetten som ledde fram till att paret kunde avslöjas. Mannen och kvinnan dömdes till två månaders villkorlig dom. De skulle också betala rättegångskostnader på 180 000 isländska kronor.

Domen mot paret föll den 16 juni i år. Sedan dess har de inte setts till i Árneshreppur. Den ursprungliga planen var dock att stanna i regionen ända till september, skriver Stundin.

Här kan du läsa mer om parets brottsturné i Västfjordarna.