onsdag 5 augusti 2015

Grundaren Heiða Kristín Helgadóttir sågar Ljus framtid

Heiða Kristín Helgadóttir lämnar sitt uppdrag inom mediekoncernen 365. Men hon tänker inte ta Ljus framtids lediga plats i parlamentet. Hon kritiserar i stället ledningen för det parti hon grundade. Till skillnad från ordföranden Guðmundur Steingrímsson anser hon inte att det är väljarna som missförstår Ljus framtid, utan partiet som misslyckats.

Vid årsskiftet lämnade Heiða Kristín Helgadóttir Ljus framtid, ett parti som hon grundade tillsammans med Guðmundur Steingrímsson. Han hade tidigare representerat både Socialdemokraterna och Framstegspartiet i alltinget, medan hon i rollen som kampanjledare för Bästa partiet i Reykjavík var delaktig i att utforma många av de utspel och strategier som förde partiet till makten.

Länge har det ryktats om ett utbrett missnöje inom Ljus framtid - inte minst med ordföranden Guðmundur Steingrímsson. Rykten gör gällande att det främsta skälet till att han startade Ljus framtid inte var några avgörande ideologiska skillnader med Socialdemokraterna eller Framstegspartiet. I stället ska anledningen ha varit att han inte hade någon realistisk möjlighet att bli ordförande i något av partierna.

Inom Bästa partiet jobbade Heiða Kristín Helgadóttir nära borgmästaren Jón Gnarr. Han tog i våras avstånd från Ljus framtid, ett parti som han bara två år tidigare ställde upp för i alltingsvalet. Han kallade också skämtsamt Ljus framtid för Bästa partiets politiska gren.

Jón Gnarr deklarerade då att han inte var medlem i Ljus framtid och inte heller sympatiserade mer med partiet än något annat. I praktiken tog han alltså avstånd både från partiet och dess politik.

I januari i år började Heiða Kristín Helgadóttir jobba för mediekoncernen 365, där hon bland annat ledde ett veckoligt debattprogram om aktuella samhällsfrågor. I stället kommer hon enligt Kjarninn att jobba för det nystartade stadsplaneringsföretaget Borgarbragur och välgörenhetsorganisationen Best Peace Solution.

Heiða Kristín Helgadóttir hade i höst kunnat ta plats i alltinget om hon varit intresserad. I alltingsvalet våren 2013 var hon nämligen nummer två på Ljus framtids lista i norra Reykjavík. Under hösten kommer ordinarie ledamoten Björt Ólafsdóttir att vara föräldraledig. Men Heiða Kristín Helgadóttir säger till Morgunblaðið att hon i dagsläget inte vill representera Ljus framtid:
"Partiet som sådant behöver ta ansvar för hur situationen är. Detta är inte en fråga om att någon inte förstår en, utan detta handlar om hur ledningen förmedlar information och till vilka öron man når eller inte når."
Det senaste halvåret har Ljus framtid rasat i opinionen samtidigt som stödet för Piratpartiet ökat dramatiskt. I MMR:s senaste väljarbarometer får Ljus framtid bara 4,4 procent, vilket skulle innebära att partiet inte hade klarat femprocentsspärren till alltinget om det hade varit val i dag. Raset sammanfaller med Jón Gnarrs och Heiða Kristín Helgadóttirs avståndstaganden från partiet.

Heiða Kristín Helgadóttir säger till Kjarninn att de usla opinionssiffrorna beror på brister hos Ljus framtids ledning:
"Jag anser att Ljus framtids problem finns inom Ljus framtid. Det är inte väljarnas problem. Problemet har inte uppstått för att väljarna inte förstår partiet, utan det är ett problem för ordföranden och dem som arbetar inom Ljus framtid."
Partiledaren Guðmundur Steingrímsson anser däremot inte att väljarflykten beror på interna brister. I en intervju i DV sade han nyligen att han inte hade någon förklaring till raset:
"Jag tänker inte dölja att detta har varit skäl till mycket funderingar och navelskådning både inom partiet och i samtal med andra. ... Jag har ingen allmän förklaring till det. Alltingsgruppen är mycket bra och vi gör enligt min mening bra ifrån oss i kommunfullmäktigen, även om vi alltid vill göra bättre ifrån oss. Vi är ett nytt parti och jag tror att vi har låtit andra definiera oss för mycket."
Här kan du läsa mer om Jón Gnarrs avståndstagande från Ljus framtid och här mer om Ljus framtids historiskt svaga opinionssiffror.