söndag 2 augusti 2015

Halverad skatt för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Regeringens beslut att slopa förmögenhetsskatten blev en vinstlott för statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Förra året betalade han knappt 8 miljoner isländska kronor i skatt - mer än en halvering jämfört med 2013. Två tredjedelar var under 2014 inkomstskatt och en tredjedel kommunalskatt. Det rapporterar Austurfrétt.

År 2013 var Sigmundur Davíð Gunnlaugsson nummer 15 på listan över skattebetalare i Austurland, den region där statsministern är folkbokförd trots att det är tveksamt om det ens går att bo i huset på Hrafnabjörg i Fljótsdalshérað. Skälet till att han folkbokförde sig på gården var att Framstegspartiet har sitt starkaste fäste i regionen. Hade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varit skriven i Reykjavík - där han bor - hade han riskerat att inte få någon plats i alltinget vid senaste valet våren 2013.

Men förra året försvann statsministern från listan över de invånare i Austurland som betalade mest skatt. Anledningen var enligt Austurfrétt regeringens beslut att avskaffa förmögenhetsskatten.

Förmögenhetsskatten infördes av den rödgröna regeringen. De som fick betala var antingen individer som ägde minst 75 miljoner isländska kronor eller par som hade tillgångar på minst 100 miljoner. Skatten drabbade omkring 6 500 islänningar och gav statskassan 6,2 miljarder isländska kronor.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson betalade 2013 totalt 18,1 miljoner isländska kronor i skatt. Inkomstskatten var 8 miljoner, förmögenhetsskatten 7,8 miljoner och kommunalskatten 2,3 miljoner.

Under 2014 mer än halverades skattebördan för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han betalade då knappt 8 miljoner i skatt. Inkomstskatten var 5,12 miljoner och kommunalskatten 2,76 miljoner, skriver Austurfrétt.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som tillhör en av Islands rikaste familjer, motsatte sig införandet av förmögenhetsskatten. Han ansåg att den riskerade att slå hårt mot pensionärer som varit sparsamma och ägde stora och värdefulla bostäder, men hade låga inkomster.

Här kan du läsa mer om beslutet att avskaffa förmögenhetsskatten.