lördag 15 augusti 2015

Hveragerði festar på glass av kamelmjölk

Bröstmjölk, surhaj, torkad fisk, tandkräm och keso. Det är några av de smaker som glasstillverkaren Kjörís har bjudit på under stadsfesten i Hveragerði. I år testar företaget bland annat kamelmjölk, messmör, mögelost och popcorn. Den som tycker att det låter smaskigt får passa på i dag mellan klockan 13 och 16.

Stadsfesten Blómstrandi dagar brukar locka närmare 20 000 besökare till Hveragerði på södra Island. Det kanske allra populäraste inslaget under festivaldagarna är att glasstillverkaren Kjörís under lördagen bjuder på gratis glass. Dessutom brukar det handla om smaker som tagits fram enbart för stadsfesten.

Förra året bjöd Kjörís bland annat på glass tillverkad av bröstmjölk. Bland de tillfälliga smakerna har det funnits allt från Kinderägg, jordnötssmör, lakrits och limoncello till surhaj, tandkräm, torkad fisk och keso.

I år utlovar Kjörís smaker som popcorn, grekisk yoghurt, messmör, mögelost, durian - en asiatisk frukt vars lukt är så hemsk att den på sina håll förbjudits inom kollektivtrafiken - och glass tillverkad på kamelmjölk.

Guðrún Hafsteinsdottir, marknadschef på Kjörís, säger till Pressan att glassexperimenten är ett sätt att tacka kunderna för den gångna sommaren. Hon beklagar samtidigt att förra årets mest kontroversiella glass - Búbís tillverkad av bröstmjölk - inte återkommer i dag:
"Tyvärr kan vi inte bjuda på Búbís i år. Som du förstår är det svårt att komma över råvaran och de vänliga kvinnor som hjälpte oss förra året har slutat att producera mjölk. ... Vi får mjölken [från kameler] levererad direkt från Förenade Arabemiraten. Det mest intressanta är att den är lämplig för personer med laktosintolerans."
Här kan du läsa mer om glassen gjord på bröstmjölk.