söndag 16 augusti 2015

Hyra bostad i Reykjavík sämsta affären i Norden

I Stockholm kostar det i 39 årshyror innan avgifterna räcker till en genomsnittlig lägenhet. I Reykjavík tar det bara 13 årshyror för att uppnå samma mål. Sett till bostadspriserna är det alltså en dålig affär att hyra i den isländska huvudstaden. Det uppger Landsbanki som undersökt priserna på bostadsmarknaden i Nordens största städer.

Bara en gång har det på Island varit gynnsammare att hyra i stället för köpa bostad. Det var under den ekonomiska bubbla som rådde mellan 2005 och 2008. Och aldrig tidigare har det varit en så dåliga affär att hyra i Reykjavík som i dag.

Finanskraschen ökade efterfrågan på hyresbostäder när tusentals islänningar inte längre hade råd att betala lånen på fastigheter som de köpt. Samtidigt har få nya bostäder byggts. Turistboomen har gjort att utbudet av bostäder i centrala Reykjavík minskat eftersom allt fler fastigheter blir hotell eller pensionat.

Efterfrågan har drivit upp hyrorna. Därför är det enligt Landsbanki allt annat än fördelaktigt att i dag hyra en bostad i Reykjavík. Det fastslår banken efter att ha studerat förhållandet mellan genomsnittliga årshyror och genomsnittliga bostadspriser.

I Reykjavík kostar snittbostaden bara 13 årshyror. Hyran är alltså förhållandevis hög jämfört med vad det kostar att köpa.

I Stockholm är det däremot betydligt mer fördelaktigt att hyra. Där kostar snittbostaden 39 årshyror. Det betyder att den som har möjlighet att välja gör klokt i att hyra eftersom gapet mellan köpeskilling och hyra inte är så stort någon annanstans i Norden.

I Helsingfors och Göteborg kostar bostaden 27 årshyror, i Bergen 26, i Oslo 25, i Århus 24 och i Köpenhamn 19 årshyror.

Här kan du läsa mer om bostadsmarknaden i Reykjavík.