måndag 31 augusti 2015

Inget roterande ledarskap inom Ljus framtid

Guðmundur Steingrímsson drar tillbaka förslaget om ett roterande ledarskap inom Ljus framtid. Eftersom partiets tre toppnamn ändå avgår i samband med årsmötet nästa vecka anser han inte att förslaget behöver genomföras nu. Hittills har två personer meddelat att de vill leda partiet: Óttarr Proppé och Guðlaug Kristjánsdóttir.

På lördag väljer Ljus framtid en ny ledning vid partiets årsmöte. Såväl partiledaren Guðmundur Steingrímsson som gruppledaren Róbert Marshall avgår efter intern kritik mot deras sätt att leda partiet. Även styrelseordföranden Margrét Marteinsdóttir, som valdes sedan grundaren Heiða Kristín Helgadóttir hoppat av, avgår vid årsmötet.

Sedan tidigare har Guðlaug Kristjánsdóttir, kommunpolitiker i Hafnarfjörður, meddelat att hon kandiderar till uppdraget som ordförande. Nu aviserar även alltingsledamoten Óttarr Proppé att han vill bli ny partiledare. I ett inlägg på Twitter skriver Óttarr Proppé att han engagerat sig politiskt för att göra nytta, och för att han tror att han kan göra det som ordförande:
"Jag har en orubblig tro på vår agenda. Det finns ett behov och en efterfrågan efter en politisk kraft som är liberal, grön och värnar mänskliga rättigheter. Ljus framtid lägger vikt vid politisk reformation och har en bestämd vision av långtidstänkande och att allmänna intressen ska gå före särintressen. Jag vill göra mitt i denna kamp."
Därmed blir det åtminstone två personer som kandiderar till uppdraget som Guðmundur Steingrímssons efterträdare. En annan tänkbar kandidat är alltingsledamoten Brynhildur Pétursdóttir - som bland annat har stöd av Heiða Kristín Helgadóttir.

Till posten som styrelseordförande finns det enligt ett pressmeddelande i dagsläget fyra kandidater: Guðlaug Kristjánsdóttir, Karólína Helga Símonardóttir, Matthías Freyr Matthíasson och Preben Pétursson. Tidsfristen för att ställa upp löper ut först vid årsmötets början.

Samtidigt står det klart att Guðmundur Steingrímsson drar tillbaka förslaget om ett roterande ledarskap. Förslaget var hans svar på kritiken mot hans eget ledarskap. Tanken var att uppdragen som ordförande, styrelseordförande och gruppledare skulle rotera mellan partiföreträdare. Eftersom Ljus framtid nu får en ny ledartrio anser han att det i dagsläget inte finns någon poäng med förslaget.

Guðmundur Steingrímsson vill dock fortfarande se ett roterande ledarskap inom partiet. I stället vill han att en nämnd ska se över stadgarna inför nästa års årsmöte. Guðmundur Steingrímsson vill alltså 2016 införa ett system där olika företrädare alternerar mellan förtroendeuppdragen.

Här kan du läsa mer om krisen inom Ljus framtid.