tisdag 25 augusti 2015

Kallade svart spelare apa - sparkas efter tre matcher

Efter bara tre matcher får Georgi Stefanov sparken från Höttur. När klubben från Egilsstaðir i helgen mötte Ægir från Þorlákshöfn kallade han två gånger motståndarmålvakten Brenton Muhammad för apa. Nu tvingas alltså Georgi Stefanov bort från Höttur. I ett uttalande skriver klubbens ledning att rasism på fotbollsplanen inte kan tolereras.

Ægir från Þorlákshöfn besegrade i lördags på bortaplan Höttur från Egilsstaðir i den isländska tredjedivisionen. Resultatet skrevs till 0-2. Men det var enligt Austurfrétt Hötturs Georgi Stefanov som i den andra halvleken hamnade i matchens centrum.

Vid två tillfällen kallade Georgi Stefanov Ægirs målvakt Brenton Muhammad, som är svart, för apa. Bägge gångerna kom uttalandena efter dueller med motståndarmålvakten.

Domaren var inte tillräckligt nära för att uppfatta vad som sades. Georgi Stefanov fick därför spela färdigt matchen. Spelare från både Höttur och Ægir kunde dock bekräfta att det handlade om rasistiska skällsord på fotbollsplanen.

Georgi Stefanov kom till Höttur från Bulgarien i slutet på juli. Det blev alltså bara tre matcher för honom med den nya klubben.

Hötturs ledning tar i ett uttalande, som Austurfrétt tagit del av, avstånd från Georgi Stefanovs kommentarer. Klubbledningen skriver att uttalandena inte kan beskrivas på annat sätt än rasistiska. Georgi Stefanov uppges vara mycket ångerfull och vill be Brenton Muhammad om ursäkt. Även ledningen ber om ursäkt för hans uppträdande. Uttalandena är dock så allvarliga att han inte kan fortsätta att representera Höttur:
"Sedan Georgi Stefanov kom till Höttur har han skött sig mycket bra både på och utanför planen och ingen skugga har fallit över hans uppförande. Han är mycket ledsen för sitt beteende gentemot Brenton. Det går dock inte att bortse från brottets allvar, och därför har Hötturs styrelse beslutat att Georgi Stefanov inte spelar fler matcher med klubben."
Bortasegern innebar att Ægir tog klivet upp till nionde plats i 2. deild karla. Höttur ligger sjua med fem omgångar kvar att spela.