onsdag 26 augusti 2015

Kommunchef kämpade för PCC - får nu jobb av företagetSom kommunchef i Norðurþing kämpade Bergur Elías Ágústsson för att det tyska företaget PCC skulle få bygga en kiselanläggning vid Bakki utanför Húsavík med avsevärda skatterabatter. Bygget har påbörjats, men valet av plats är fortfarande omstritt eftersom anläggningen placeras vid en förkastning där det finns en risk för stora jordskalv. Dessutom krävs en utbyggnad av energiförsörjningen för att kunna driva industrin.

För ett år sedan lämnade Bergur Elías Ágústsson uppdraget som kommunchef. Nu berättar Feykir att han i stället börjar arbeta just för PCC. Han säger till RÚV att det medan han var kommunchef inte funnits någon överenskommelse mellan honom och PCC om att han skulle börja jobba för företaget.

Beskedet fick i går en hel del att göra kopplingar till hur det gick till när Alcoa fick klartecken att bygga ett aluminiumsmältverk i Reyðarfjörður och den gigantiska dammen vid Kárahnjúkar. Då var det kommunchefen Guðmundur Bjarnason som först kämpade för att bygget skulle bli verklighet, och därefter började att jobba för Alcoa.

I dokumentärfilmen Draumalandið beskrevs tillvägagångssättet som typiskt för storföretag gentemot småkommuner. Ledande figurer, som kommunchefer, fick löften om välbetalda jobb om projektet fick klartecken. Guðmundur Bjarnason blev också en av de personer som kommunpolitikerna i Norðurþing vände sig till när de ville få energiintensiv storindustri till Húsavík.

Här kan du läsa mer om bygget av kiselanläggningen och ovan kan du se klippet från Draumalandið.