torsdag 6 augusti 2015

Körde ihjäl får - tvingas betala självrisk på 2 000 euro

2 000 euro tvingas en tysk turist betala för skador på en hyrbil efter att ha kört ihjäl ett får. Ingen försäkring täcker skador som orsakats av djur. Därför blir självrisken alltid hög vid olyckor och skador där djur är inblandade. Mannen säger till Vísir att olyckan inte gick att undvika eftersom fåret sprang upp på körbanan.

På Island är det allt annat än billigt att hyra bil. Under lågsäsong går det att hitta bilar från 180 kronor om dagen, men under sommarmånaderna är det svårt att komma under dygnshyror på det dubbla. Ännu dyrare kan det bli för den som kolliderar med djur. Inga sådana skador täcks nämligen av någon försäkring.

En tysk turist fick enligt Vísir erfara just detta under helgen. Under en färd längs ringvägen sprang tre får - en tacka och två lamm - upp på körbanan vid Holtavörðuheiði. Mannen berättar att det gick så snabbt att olyckan inte gick att undvika. Tackan dog vid kollisionen med hyrbilen, en Toyota Yaris av äldre modell.

Mannen larmade polisen och bilen bärgades. Själv tog han bussen tillbaka till Reykjavík. När han träffade uthyraren Sad Cars fick han beskedet att försäkringen inte gäller olyckor där djur är inblandade. Därför tvingas han att betala självrisken på 2 000 euro. Mannen säger till Vísir att kostnaden kom som en överraskning - inte minst eftersom han fått uppfattningen att skadorna inte var så omfattande:
"Jag tycker att detta är halvblodigt även om jag inte är någon bilexpert. Jag förstod det som att bilen inte var så skadad och att den skulle kunna vara tillbaka på gatan efter helgen."
Sigurður Smári Gylfason, som äger Sad Cars, säger till Vísir att det är tveksamt om det finns någon mening med att reparera skadorna. Stänkskärmar, stötfångare, motorhuv och kylare behöver bytas:
"Han tycks ha varit nära högsta tillåtna hastigheten när fåren sprang ut framför bilen och det verkligen frågan om det lönar sig att laga den. ... Bilen är i praktiken förstörd."
Under sommarhalvåret betar får i stor utsträckning fritt över hela landet. Att hålla utkik efter får längs vägkanten är därför nödvändigt för alla trafikanter. Den som ser en tacka som befinner sig på en sida av vägen medan lammen befinner sig på den andra sidan av vägen bör bromsa eftersom det är sannolikt att lammen kommer att springa över vägen. Annars springer får sällan upp på vägbanan om de inte blir skrämda. Får som håller till vid vägkanten springer i regel bort från vägen när bilar dyker upp.

Men det är inte bara kollisioner med djur som inte omfattas av någon försäkring. För några år sedan rapporterade Vísir om hur bröder som fiskade i Eystri-Rangá kom tillbaka till en bil som behövde lackeras om. Medan de var borta hade hästar slickat så intensivt på lacken att den blivit förstörd.

Jóhann Jóhannsson, avdelningschef för fordonsskador på försäkringsbolaget Vís, berättade för Vísir att den här typen av skador inte var helt ovanliga. Ibland kunde de täckas av bondens djurförsäkring, men om bilister till exempel ställt bilen i ett inhägnat område där det fanns djur fick de själva stå för skadorna:
"Detta händer alltid några gånger under sommaren och även under vintern. Det är hästar och kor. Folk kommer ut på landet och parkerar bilen och så kommer djuret till bilen och börjar att slicka saltet och söker sig till det."
De hästar som slickat sönder lacken på brödernas bil hade enligt regelverket inte utsatt bilen för skadegörelse. Ägaren fick därför själv betala för att lackera om fordonet.