söndag 9 augusti 2015

Landsbanki-chefer döms att återbetala 237 miljoner

Trots att Landsbanki redan ägde 10 procent av de egna aktierna köpte ledningen ännu fler aktier i banken. Nu döms bankdirektören Sigurjón Þorvaldur Árnason och värdepapperschefen Yngvi Örn Kristinsson att återbetala 237,6 miljoner isländska kronor plus ränta. Héraðsdómur Reykjavíkur friar dock en annan åtalad bankchef. Inte heller fälls någon för fyra tidigare aktieaffärer.

Vid fem tillfällen mellan den 7 november 2007 och den 25 juli 2008 köpte Landsbanki aktier i den egna banken, rederiet Eimskip och investeringsbanken Straumur-Burðarás till ett värde av drygt 1,2 miljarder isländska kronor. Huvudägare i Eimskip och Straumur-Burðarás var Björgólfur Thor Björgólfsson och Björgólfur Guðmundsson, som också var de största ägarna i Landsbanki.

Landsbanki fick enligt lag inte äga mer än 10 procent av aktierna i den egna banken. Eftersom den gränsen överskreds i samband med aktieköpen valde Landsbankis konkursförvaltare att stämma Sigurjón Þorvaldur Árnason och Yngvi Örn Kristinsson samt ytterligare en tidigare toppchef inom banken.

Domstolen fäller dock bara Sigurjón Þorvaldur Árnason och Yngvi Örn Kristinsson för den aktieaffär som ägde rum den 25 juli 2008. Då köpte Landsbanki 7 miljoner aktier i den egna banken till ett värde av 237,6 miljoner isländska kronor.

Anledningen till att Héraðsdómur Reykjavíkur inte anser att de tidigare toppcheferna är skadeståndsskyldiga för de tidigare aktieaffärerna är att det inte var uppenbart att det egna ägandet då överskridit lagstadgade 10 procent. Den tredje ex-toppen frias eftersom han inte satt i bankens ledningsgrupp. Rätten anser heller inte att Landsbanki lyckats bevisa hans delaktighet.

Konkursförvaltaren krävde ett skadestånd på drygt 1,2 miljarder isländska kronor. I stället ska alltså Sigurjón Þorvaldur Árnason och Yngvi Örn Kristinsson tillsammans ersätta Landsbanki med 237 678 000 kronor plus ränta.

Här kan du läsa domen i sin helhet.