tisdag 4 augusti 2015

Lavafältet vid Holuhraun bildar Islands nyaste naturbad


Lavan som bildades under Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun har skapat ett nytt naturbad. I den strömma ån nära Svartá är vattentemperaturen nära 40 grader. Men den som vill hinna uppleva badet måste skynda sig. I takt med att lavafältet svalnar kommer också källvattnet att svalna till allt annat än badvänliga temperaturer.

I ett halvår rasade Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun. I sommar har det nya lavafältet blivit en turistattraktion, även om besökarna är långt ifrån så många som vissa researrangörer räknade med på förhand. Det är inte tillåtet att gå på lavan, men nyligen färdigställdes enligt RÚV en vandringsled runt fältet.

Värdar i fjällstugor och nationalparken Vatnajökull har nu upptäckt att det i snitt 20 meter tjocka lavatäcket blivit en värmekälla i området. Lavan värmer på sina håll källvattnet till en behaglig temperatur på strax under 40 grader. En del av besökarna till Holuhraun har därför passat på att ta ett dopp i det nya naturbadet.

Den som vill bada i vatten uppvärmt av Islands senaste vulkanutbrott behöver dock skynda sig. Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, säger i Fréttablaðið att de badvänliga temperaturerna bara är en tillfällighet. Vattnet kommer snart att kylas ned i takt med att lavan svalnar:
"En liten del av detta källvatten förångas men majoriteten av det värms en aning och kommer fram som detta varma vatten. Detta har funnits där i sommar, men det kommer att upphöra när lavan svalnar."
Stugvärden Frímann Guðmundsson beskriver i Fréttablaðið badplatsen som en ström å som är 30 centimeter djup och ett par meter bred. Strömmen är så stark att det inte går att simma mot den. Upplevelsen är enligt honom "helt fantastisk".

Nationalparksvärden Stefanía Vignisdóttir har själv testat det nya naturbadet. Hon berättar i Morgunblaðið att det både går att doppa sig i den å som bildats och i flera olika hålor där små bassänger uppkommit. Hittills har hon inte stött på någon plats där vattnet varit för varmt för att bada:
"Först såg vi varma och ljumma bassänger. Till sist kom vi till en slags å eller en en ström bäck som är varm. ... En del islänningar som har hört om detta har kommit hit med det enda syftet att bada i bäcken, och inte för att beskåda exempelvis Askja."
Det badvänliga området finns på Holuhrauns östra sida nära älven Svartá och vattenfallet Skínandi. Det är dock allt annat än enkelt att ta sig fram till platsen. Eftersom det är förbjudet att gå på lavafältet måste den som vill bada enligt Stefanía Vignisdóttir först vada genom en iskall bäck och därefter ta sig förbi några ljumma källor.

Det nya badet vid Holuhraun är inte skyltat. Eftersom inga undersökningar gjorts av vattnet badar alla besökare på egen risk.

Här kan du läsa mer om att besöka Holuhraun och ovan kan du se en film från lavafältet.