söndag 30 augusti 2015

Översvämning i Árneshreppur och Siglufjörður efter skyfallI Siglufjörður har flera vägar förstörts efter jordskred och översvämningar. I fyrtiotalet hus har decimeterdjupt vatten trängt in. Vägen mellan Siglufjörður och Fljót är fortfarande avstängd efter jordskred. I Árneshreppur sköljdes kommunens första asfalterade vägsträcka bort av hällregnet. Flera jordskred isolerade invånarna från omvärlden när den enda vägen till Árneshreppur spärrades av.

Efter en redan blöt och kall sommar drabbades delar av norra Island under torsdagen av ett skyfall. Regnet fortsatte ända in på lördagen. I Litla-Ávík i Árneshreppur föll enligt Litlihjalli 96,5 millimeter nederbörd inom loppet av ett dygn.

Den enda vägen till Árneshreppur, väg 643, spärrades av efter en lång rad jordskred. Vattenmassorna spolade på flera ställen bort delar av eller hela vägbanan. Nyligen fick kommunen knappt två kilometer asfalterad väg - den första i Árneshreppurs historia. I Norðurfjörður sköljdes asfalten bort bara fem dagar efter att den lagts sedan en å förstört körbanan.

I samband med att vägen stängdes av isolerades också kommuninvånarna från omvärlden. Ett stort antal jordskred gjorde dessutom att det inte var möjligt att ta sig mellan olika platser i Árneshreppur. Litlihjalli berättar att kommunalrådet Eva Sigurbjörnsdóttir blev kvar i Trékyllisvík i tre dygn eftersom vägen hem från kommunkontoret i Norðurfjörður till Djúpavík var oframkomlig.

Vägen till Árneshreppur öppnades på nytt i går eftermiddag. Vegagerðin manar alla bilister till försiktighet eftersom vägen är extremt blöt och det finns risk för nya jordskred.

I Siglufjörður översvämmades ett fyrtiotal fastigheter av vattenmassorna. Flera gator inne i staden har förstörts. Jordskred har fallit både inne i Siglufjörður och längs väg 76 mot Fljót. Den sträckan är fortfarande avstängd. Det kommer sannolikt att ta flera dagar att öppna den. Tunneln vid Strákar uppges vara särskilt drabbad.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson besökte Siglufjörður i går eftermiddag. Han har sammankallat en samrådsgrupp som enligt ett pressmeddelande bland annat ska undersöka omfattningen av skadorna. Sannolikt handlar det om flera hundra miljoner isländska kronor.

Ovan kan du se ett inslag om översvämningarna i Siglufjörður. Här, här, här och här finns fler bilder från Siglufjörður. Här, här och här finns bilder från skyfallet i Árneshreppur.