söndag 9 augusti 2015

Piratpartiet seglar ifrån Självständighetspartiet

För fjärde månaden i följd är Piratpartiet störst på Island. I den senaste mätningen från Gallup ökar Piratpartiet till 32,3 procent. Eftersom tvåan Självständighetspartiet samtidigt backar i opinionen utökar Piratpartiet avståndet till den närmaste konkurrenten. Ljus framtids kräftgång fortsätter och partiet balanserar nu på femprocentsspärren.

I Gallups förra mätning minskade stödet för Piratpartiet efter sju månader i följd med stigande opinionssiffror. Nu ökar stödet på nytt - men bara med 0,5 procentenheter. Om det hade varit val till alltinget i dag hade 32,3 procent av islänningarna lagt sin röst på Piratpartiet.

Självständighetspartiet backar 0,5 procentenheter till 24 procent. Det är fjärde månaden i följd som Piratpartiet är större än Självständighetspartiet hos Gallup.

Koalitionspartnern Framstegspartiets uppåtgående trend fortsätter. Partiet får nu 12,4 procent, en uppgång med 1,1 procentenheter. Jämfört med valresultatet för drygt två år sedan handlar det dock om en halvering av väljarstödet.

Ett annat krisande parti, Socialdemokraterna, ökar också marginellt med 0,8 procentenheter. Därmed bryts en sex månader lång trend med sjunkande opinionssiffror. Socialdemokraterna får nu 12,2 procent.

Gröna vänstern backar 1,4 procentenheter till 8,9 procent. Lika mycket tappar Ljus framtid, som nu bara får 5 procent. Det är femte månaden i rad som partiet förlorar stöd. Vid ett alltingsval hade det alltså precis klarat av femprocentsspärren.

Stödet för regeringskoalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet är 36,1 procent, en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.