onsdag 5 augusti 2015

Piratpartiet störst på Island i över fyra månader

Piratpartiet ökar till rekordhöga 35 procent i MMR:s nya väljarbarometer. I över fyra månader har de isländska piraterna varit landets största parti - och avståndet till tvåan Självständighetspartiet växer. Samtidigt fortsätter krisen för Piratpartiets främsta konkurrenter strax till vänster om den politiska mittfåran. Både Socialdemokraterna och Ljus framtid noteras för katastrofala opinionssiffror.

I mitten på mars i år tog Piratpartiet hos MMR för första gången steget förbi Självständighetspartiet som Islands största parti. De senaste månaderna tycks stödet för Piratpartiet ha etablerat sig på en bit över 30 procent.

Piratpartiet får nu 35 procent av väljarstödet, en ökning med 1,8 procentenheter jämfört med den mätning som avslutades i slutet på juni. Siffran är för Piratpartiet den högsta någonsin hos MMR.

Självständighetspartiet backar 0,7 procentenheter till 23,1 procent. Koalitionspartnern Framstegspartiet ökar 1,6 procentenheter till 12,2 procent.

Med 10,2 procent är Gröna vänstern det näst största oppositionspartiet i alltinget. Partiet förlorar 1,8 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Piratpartiets framgångar innebär att väljarflykten från Socialdemokraterna och Ljus framtid inte är över. Nu lyckas visserligen Socialdemokraterna åtminstone tillfälligt stoppa raset. Partiet ökar med 0,3 procentenheter till 9,6 procent. Opinionssiffran är dock den näst sämsta någonsin hos MMR sedan partiet bildades.

Samtidigt blir krisen för Ljus framtid allt djupare. Partiet backar 1,2 procentenheter till 4,4 procent. För första gången sedan alltingsvalet för drygt två år sedan faller nu Ljus framtid under femprocentsspärren. Så här litet har stödet för partiet inte varit hos MMR sedan i juli 2012. Om det hade varit val i dag hade alltså Ljus framtid inte fått någon representation i parlamentet.

Av de partier som i dag inte har någon plats i alltinget är Hushållens parti störst med 1 procent, ett uppsving med 0,6 procentenheter. Höger-gröna får 0,8 procent, en nedgång med 0,5 procentenheter. Landsbygdspartiet ökar 0,1 procentenhet till 0,4 procent. Både Regnbågen och Demokrativäktaren får 0,2 procent. För Regnbågen är det en tillbakagång med 0,2 procentenheter och för Demokrativäktaren med 0,4 procentenheter.

Övriga partier får 3,1 procent, vilket är en ökning med 1,6 procentenheter.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet är 33,2 procent, en uppgång med 2,8 procentenheter. Siffran är den femte lägsta för högerregeringen sedan valet våren 2013.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.