torsdag 27 augusti 2015

Reykjavík på väg att uppkalla gata efter Darth Vader

Svarthöfði ser ut att bli det nya namnet på Bratthöfði i östra Reykjavík. Namnbytet klubbades i nämnden i går och frågan förs nu vidare till fullmäktige. Idén till namnbytet föddes på förslagssajten Betri Reykjavík. Svarthöfði är det isländska namnet på Darth Vader - men också namnet på en krigare under den blodiga Sturlungatiden.

När Google reste Island runt med kameraförsedda bilar var Óli Gneisti Sóleyjarson beredd. När en av streetview-fordonen körde genom Breiðholt stod han på trottoaren utklädd till Darth Vader från Star Wars - en bild som Nútíminn letat upp.

På förslagssajten Betri Reykjavík har Óli Gneisti Sóleyjarson argumenterat för att en av gatorna i den isländska huvudstaden skulle uppkallas efter Darth Vader. Förslaget fick i går klartecken från miljö- och stadsplaneringsnämnden i kommunen. Frågan går nu enligt beslutet vidare till fullmäktige.

Bratthöfði blir den gata som får byta namn till Svarthöfði. Det skriver borgmästaren Dagur B. Eggertsson på Twitter. Beskedet kan möjligen lugna generationer av isländska Monopol-spelare. Idén från Betri Reykjavík var nämligen att i stället byta namn på Bíldshöfði, en av de gator som finns med i den isländska versionen av det klassiska spelet.

Svarthöfði kommer nu att bli länken mellan Stórhöfði och Sævarhöfði. Anledningen till att Bíldshöfði inte blev valet är att där - till skillnad från Svarthöfði - finns ett antal fastigheter. För de företag som finns på gatan hade namnbytet sannolikt medfört en kostnad.

Óli Gneisti Sóleyjarson tycks inte särskilt nedslagen över det. I ett blogginlägg skriver han att han tänker vara på plats när skylten med det nya namnet avtäcks - naturligtvis utklädd till Darth Vader.

Svarthöfði är dock inte enbart ett namn som på Island förknippas med Star Wars-filmerna. Svarthöfði var namnet på en av de fyra bröderna Dufgusson, som under 1200-talets blodiga Sturlungatid var framstående krigare.