söndag 23 augusti 2015

Seriebedragare i häkte efter affärer med falska kreditkort

När 22-åringen skulle hämta två mobiltelefoner och en bärbar dator greps han av polis. Anställda på Isíminn i Reykjavík fattade misstankar när köpen betalades med tre olika kreditkort. Men det var långt ifrån det enda bedrägeriet som 22-åringen gjort sig skyldig till under knappt två månader i landet. Nu sitter mannen häktad i väntan på åtal.

Den 17 juni i år landade en 22-årig britt i Keflavík. Icelandair upptäckte snart att biljetten betalats med ett falskt kreditkort. Åklagaren begärde mannen häktad för bedrägeri, men domstolen belade honom i stället med reseförbud.

Den 6 augusti kom mannen till Isíminns butik i Reykjavík. På nätet hade han beställt två mobiltelefoner och en bärbar dator till ett värde av 516 000 isländska kronor som han skulle hämta ut. En av telefonerna levererades till hans rum på Hótel Saga i Reykjavík.

Anställda på Isíminn reagerade på att de tre köpen gjordes med tre olika kreditkort. Det visade sig att korten var utfärdade i USA och Malaysia. Personalen misstänkte därför att det handlade om ett bedrägeri.

I samma stund som mannen uppgav sitt namn i butiken greps han av polis. 22-åringen misstänks nu för en serie bedrägerier. Han har inte heller betalat för sitt rum på Hótel Saga.

Mannen sitter nu häktad i väntan på åtal och rättegång. Om 22-åringen skulle dömas till fängelse blir det inte första gången. För två år sedan dömdes mannen till 16 månaders fängelse i Storbritannien. Genom att använda förfalskade kreditkort hade han köpt en halvårslång jorden runt-resa med flyg och övernattningar på lyxhotell till ett värde av 70 000 pund, rapporterar The Telegraph.

I januari 2014 dömdes mannen enligt BBC till åtta månaders fängelse. Även då gällde det internetbedrägerier. Mannen kom då över kreditkortsuppgifter genom att hacka sig in i bokningssystem. Han fick på så sätt tillgång till mejl med kunduppgifter som skickades mellan bokningssajter och hotell. Uppgifterna använde han sedan för att genomföra egna bokningar.

Mannen tycks inte ha varit rädd för att åka fast. I samband med en tågresa som betalats med ett förfalskat kreditkort krävde han pengarna tillbaka eftersom tåget var försenat. Mannen fick kompensation för förseningen.