söndag 30 augusti 2015

Skyrkriget kommer till Finland - MS tar Arla till domstol

I morgon vänder sig Mjólkursamsalan, MS, till domstol i Helsingfors för att stoppa Arlas försäljning av skyr i landet. Försäljningskriget mellan de två mejerierna trappas därmed upp ytterligare. I höst lanserar MS skyr i både Storbritannien och Irland. Samtidigt kan det isländska mejeriet vara på väg att förlora varumärkesskyddet i både Sverige och Finland.

Under året har Arla lanserat skyr i flera europeiska länder, bland annat Storbritannien och Tyskland. Försäljningen sker utan samarbete med något isländskt mejeri. Det har fått den isländska mejerijätten Mjólkursamsalan, MS, att rasa - inte minst eftersom Arla flitigt använt sig av Island i marknadsföringen.

Nu trappas alltså kriget mellan de två mejerierna upp ytterligare. I Finland säljs 5 000 ton skyr om året. Hittills har MS varit ensamt på marknaden med skyr tillverkad på Island eller på licens i Danmark. Men nu ger sig Arla in på den finska marknaden med fyra smaker: blåbär, honung, jordgubb och hallon och granatäpple.

MS har sedan tidigare registrerat varumärket skyr i Finland. Registreringen har dock utmanats. Arla inväntar inte något avgörande från myndigheterna, utan börjar direkt konkurrera med MS. Därför tänker MS enligt Morgunblaðið i morgon vända sig till domstol i Helsingfors med krav på ett föreläggande som stoppar Arlas försäljning.

Kriget mellan de två mejerierna gäller inte bara den finska marknaden. I fortsättningen kommer all skyr som MS säljer i Finland att tillverkas i Danmark. Den exportkvot som mejeriet tidigare använt till Finland kommer i höst i stället att användas till Irland och Storbritannien, där försäljningen påbörjas i september respektive oktober. Sedan i våras finns redan Arla på den brittiska marknaden.

Även i Sverige har MS varumärkesskydd av ordet skyr utmanats. Patent- och registreringsverket rev upp det tidigare skyddet sedan beslutet överklagats av Skånemejerier. Frågan väntar nu på avgörande i Patentbesvärsrätten.

MS och dess svenska samarbetspartner Kavli har dock små förutsättningar att vinna. Hittills har Kavlis argumentation varit allt annat än övertygande och bestått av såväl osakligheter som rena osanningar.

Huvudargumentet mot ett varumärkesskydd är från Skånemejeriers sida att ordet skyr är etablerat i svenskan sedan flera hundra år tillbaka. Det förekommer exempelvis i Svenska Akademiens ordbok och Gotländsk ordbok. Just på Gotland har skyr tillverkats kontinuerligt i vissa hem åtminstone sedan 1800-talet. Ordet är också vanligt förekommande i gutamålet.

Här kan du läsa mer om skyrkriget.