onsdag 19 augusti 2015

Toppnamn vill byta ut Guðmundur Steingrímsson

Heiða Kristín Helgadóttir vore en bättre ordförande än Guðmundur Steingrímsson. Det hävdar S. Björn Blöndal, Ljus framtids toppnamn i Reykjavík. Under ett möte i förra veckan riktade han hård kritik mot såväl partiledaren Guðmundur Steingrímsson som gruppledaren Róbert Marshall. Ljus framtid väljer ny ledning på årsmötet den 5 september.

Ljus framtids opinionssiffror har den senaste tiden närmast befunnit sig i fritt fall. I dagsläget skulle partiet vid ett val riskera att inte klara femprocentsspärren till alltinget. Raset har inträffat under samma tid som Reykjavíks ex-borgmästare Jón Gnarr och grundaren Heiða Kristín Helgadóttir distanserat sig från partiet.

Under ytan har det under en tid funnits ett utbrett missnöje med ordföranden Guðmundur Steingrímsson och gruppledaren Róbert Marshall. Det har talats om att kompisduon lyckades rädda sina platser i alltinget genom att starta ett parti som genom kopplingarna till Bästa partiet i Reykjavík direkt fick en viss legitimitet.

När Heiða Kristín Helgadóttir nyligen gick ut och sågade Guðmundur Steingrímssons ledarskap och partiets utveckling var krisen ett faktum. Hon sade sig också själv beredd att ta över ordförandeskapet - men bara om Guðmundur Steingrímsson självmant valde att avgå.

Róbert Marshall kallade kritiken barnslig. Guðmundur Steingrímssons svar blev att föreslå att de tunga uppdragen inom partiet - ordförande, styrelseordförande och gruppledare - skulle rotera inom partiet. Själv skulle han inte fortsätta som ordförande efter årsmötet den 5 september.

Förra veckan samlades medlemmar och ledning för att diskutera situationen. En som riktade hård kritik mot Guðmundur Steingrímsson och Róbert Marshall var S. Björn Blöndal, fullmäktigeledamot i Reykjavík och Ljus framtids toppnamn i kommunen. Han beskrev deras förankring inom partiet som svag. Han säger till RÚV att han i stället vill se Heiða Kristín Helgadóttir som ledare:
"Jag skulle verkligen välkomna att Heiða Kristín Helgadóttir återvände till politiken och jag ser henne framför mig som partiets ordförande. ... Det uppenbara är att en måste se till sig själv. Jag framförde kritik mot partiets ledning, men jag är naturligtvis en del av den själv."
Eiríkur Bergmann Einarsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Bifröst, tror att Ljus framtids stora problem är att väljarna helt enkelt inte vet vad partiet vill. Han säger till RÚV att det därför är avgörande att ledningen lyckas förklara vad partiet står för:
"Det verkar för mig som att väljarna upplever det som eller att väljarna inte helt tydligt förstår vilket ärende Ljus framtid har i isländsk politik, jämfört med andra politiska partier som har funnits här längre eller har en viss anknytning som gör att människor förstår ärendet. ... Så antingen är det upp till partiet att föra fram detta ärende eller att förklara det bättre för väljarna om det existerar."
Hittills har två personer anmält sin kandidatur till uppdraget som styrelseordförande: Matthías Freyr Matthíasson och Preben Jón Pétursson. Bägge kandiderade för Ljus framtid i förra årets kommunalval - den förre i Hafnarfjörður och den senare i Akureyri.

Men det kan alltså bli så att Ljus framtid väljer en helt ny ledarskapsmodell vid årsmötet. I vilket fall som helst tycks det som att Guðmundur Steingrímssons och Róbert Marshalls dagar i partitoppen är räknade.

Här kan du läsa mer om krisen inom Ljus framtid.