lördag 8 augusti 2015

Vägen till Árneshreppur får en mil asfalt

En mil av den åtta mil långa grusvägen till Norðurfjörður i Árneshreppur ska asfalteras inom de närmaste två åren. Trots investeringarna i ny väg kommer inte framkomligheten att förbättras. Invånarna i kommunen får räkna med att även under de kommande åren vara utan vägförbindelse med övriga Island.

Från vägskälet vid Bjarnarfjarðarháls sträcker sig en åtta mil lång grusväg till Norðurfjörður i Árneshreppur. Vägen slingrar sig längs branta stränder och över höga pass. Stora mängder snö, hårda vindar och laviner gör att vägen i regel är oframkomlig under midvintern. I nästan tre månader har inte heller Vegagerðin någon skyldighet att försöka hålla vägen öppen.

Vägen har de senaste åren ständigt varit föremål för diskussion. Kommuninvånarna i Árneshreppur anser att de diskrimineras eftersom de i praktiken är avskurna från omvärlden under vintern. Isoleringen tros ha bidragit till utflyttningen från kommunen. Vid årsskiftet bodde bara 54 personer i Árneshreppur.

Under vintern är invånarna hänvisade till flyget från Gjögur till Reykjavík. De två turerna i veckan är då den enda någorlunda pålitliga förbindelsen med övriga landet.

Just nu pågår asfaltering av den enda banan på flygfältet i Gjögur. Därmed försvinner den sista start- och landningsbanan med grusbeläggning från det isländska linjenätet.

Vegagerðin kommer enligt Litlihjalli passa på att utnyttja den utrustning som nu används i Gjögur. För första gången kommer vägen till Árneshreppur att asfalteras - även om det handlar om en sträcka på knappt två kilometer av den totalt åtta mil långa vägen.

De sträckor där vägbanan asfalteras ligger vid kommunens befolkningskärnor. Det handlar om några hundra meter väg vid Djúpavík där det finns ett året runt-öppet hotell, från skolan vid Finnbogastaðir förbi Árnes och Melar vid Trékyllisvík och från botten av fjorden Norðurfjörður fram till gården Steinstún, där också lanthandel, bankkontor, bensinpump och kommunkontor finns.

I sommar börjar också arbetet med att lägga en helt ny väg över Bjarnarfjarðarháls, som sträcker sig från korsningen där väg 643 går mot Árneshreppur och väg 645 mot Drangsnes. Just sträckan över Bjarnarfjarðarháls snöar ofta igen under vintern, även om den plogas två gånger i veckan hela vintern.

Den nya vägen löper till stor del parallellt med den befintliga grusvägen. Den kommer dock att bli något kortare och helt och hållet asfalterad. Den ansluter till den gamla vägen vid gården Svanshóll i Bjarnarfjörður. En tvåfilig bro över Bjarnarfjarðará ingår också i bygget.

Arbetet ska enligt ett pressmeddelande vara klart sommaren 2017. Den nya vägen blir 7,3 kilometer och ersätter den befintliga vägen som är åtta kilometer. Av de åtta milen fram till Norðurfjörður i Árneshreppur kommer då åtminstone en att vara asfalterad. En väg som är tillräckligt bra för att den ska kunna hållas öppen under vintern finns dock ännu inte på Vegagerðins ritbord.

Här kan du läsa mer om asfalteringen av flygplatsen i Gjögur.