måndag 3 augusti 2015

Winter Bay seglar Nordostpassagen mot Japan

Efter att ha väntat i hamnen i Tromsö i en och en halv månad seglade Winter Bay i lördags kväll mot nordost med destination Osaka i Japan. Ombord fartyget finns 1 700 ton fruset kött från sillval. Bakom exportförsöket ligger bolaget Hvalur ehf. Bolaget tvingas nu på egen hand arrangera transporter eftersom inga etablerade rederier befattar sig med valkött.

Den 4 juni seglade det chartrade fartyget Winter Bay från Hafnarfjörður med 1 700 ton sillvalskött i lasten. Då sades det att Winter Bay skulle runda Afrikas södra udde för att därefter sätta kurs mot Japan. I stället seglade fartyget norrut till Tromsö. Där har det legat vid kaj i en och en halv månad i väntan på klartecken för att försöka nå Osaka genom den så kallade Nordostpassagen.

I lördags kväll lämnade Winter Bay Tromsö. Fartyget började med att sätta kurs mot Nordkap.

Winter Bay har än så länge bara seglat i maklig takt. Sannolikt kommer fartyget att invänta andra fartyg och isbrytare för att i konvoj segla genom Nordostpassagen. Det är första gången som en båt med koppling till Island använder denna rutt. Om Winter Bay ansluter sig till en konvoj - och avfärden från Tromsö inte är en skenmanöver - innebär det att transporten har fått klartecken från ryska myndigheter.

Här kan du läsa mer om exporten av valkött och här kan du följa Winter Bays segling.