torsdag 10 september 2015

Bakåt för Piratpartiet - men fortsatt störst på Island

Piratpartiet backar men är ändå med god marginal störst på Island. Självständighetspartiet klättrar till den bästa opinionssiffran sedan i februari. Och Ljus framtid tar sig på nytt över femprocentsspärren till alltinget. Det visar en opinionsundersökning utförd av MMR.

På en månad har Piratpartiet tappat 2 procentenheter av väljarstödet. Men även om avståndet till Självständighetspartiet krymper är Piratpartiet med 33 procent med bred marginal landets största parti. Det är en position som partiet nu haft i nästan ett halvår.

Skiftet där Piratpartiet passerade Självständighetspartiet ägde hos MMR rum i mitten på mars i år. Självständighetspartiet noteras nu för den bästa opinionssiffran sedan dess, 25,3 procent. Ökningen är hela 2,2 procentenheter.

Framstegspartiet är alltjämt Islands tredje största parti trots en tillbakagång med 0,8 procentenheter. Partiet har nu stöd av 11,4 procent.

De tre övriga oppositionspartierna i alltinget har det fortsatt besvärligt. Socialdemokraterna ökar med 1 procentenhet till 10,6 procent. Gröna vänstern backar 0,6 procentenheter till 9,6 procent. Och Ljus framtid ökar med 1,4 procentenheter till 5,8 procent - vilket innebär att partiet på nytt klättrar över femprocentsspärren till alltinget.

Inga andra partier är i närheten av spärren. Höger-gröna får 0,7 procent (en minskning med 0,1 procentenhet jämfört med föregående mätning), Gryning 0,5 procent (oförändrat), Sturla Jónsson 0,5 procent (+0,5), Folkfronten 0,5 procent (+0,5), Demokrativäktaren 0,4 procent (+0,2), Hushållens parti 0,3 procent (-0,7), Landsbygdspartiet 0,4 procent (-0,2) och Regnbågen 0,2 procent (oförändrat).

Övriga partier får 1 procent, en tillbakagång med 2,1 procentenheter.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet är 34,4 procent, en uppgång med 1,2 procentenheter. Siffran är regeringens bästa sedan april i år.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.