måndag 14 september 2015

Billigaste hyrbilen på Island med långtidsuthyrning

För den som stannar länge på Island är långtidshyra det i särklass mest prisvärda alternativet. Då kostar hyrbilen från 48 900 isländska kronor per månad. Dygnshyran är alltså bara en femtedel av vad samma bil kostar under högsäsong med ett vanligt hyresavtal. Men långtidshyra innebär att du måste ha bilen i minst en månad.

Inte i något annat europeiskt land är det så dyrt att hyra bil som på Island. Skälen är flera. Högsäsongen är kort, men under resten av året är efterfrågan låg. Därför saltar uthyrarna priserna rejält under sommaren för att kompensera för den del av året då bilarna står stilla.

En annan anledning är att kostnaderna för skador är höga. Många kunder kommer till Island utan att ha satt sig in i vägförhållandena. Somliga har aldrig kört på grus innan och än mindre vadat genom älvar. Att en förhållandevis stor andel hyrbilar återlämnas med skador höjer också priserna.

Dessutom är allting en aning dyrare att transportera till Island än det europeiska fastlandet. Det gör att försäljningspriserna är något dyrare liksom reservdelar, däck med mera.

Mellan september och maj går det att hitta hyrbilar för mindre än 200 svenska kronor om dygnet. Under sommarmånaderna kostar även den minsta bilen i regel det dubbla.

För den som tänker stanna minst en månad på Island är långtidshyra ett mycket prisvärt alternativ. Då hamnar dygnshyran på hundralappen om dagen för småbilar som Toyota Aygo och Chevrolet Spark. Vissa uthyrare har dock tre eller tolv månader som nedre gräns. Ju längre hyrperiod, desto lägre blir månadskostnaden.

I långtidshyran ingår i regel fordonsskatt, trafikförsäkring, byte mellan sommar- och vinterdäck, service och ersättningsbil vid skador eller underhåll. Körsträckan varierar från 125 fria mil i månaden och uppåt.

Billigast är Toyota Aygo hos Hertz som kostar från 48 900 isländska kronor i månaden. Här är långtidshyran mellan en och 48 månader. Ingår i priset gör även tvätt och städning en gång i månaden. Antalet fria mil är dessutom ovanligt höga 175 mil.

Hos Sixt kostar Chevrolet Spark från 49 900 isländska kronor i månaden med 125 fria mil. Hyrperioderna är mellan tre och 36 månader. För den som väljer så kallad vinterhyra, vilket innebär från september till maj, är priserna något lägre än när kunden har bilen även under sommarmånaderna.

För den som vill ha en större bil blir det snabbt dyrare. Till exempel kostar Opel Corsa hos Sixt från 59 900 isländska kronor, Chevrolet Aveo från 65 900 kronor, Opel Astra kombi 84 900 kronor, Chevrolet Trax 89 900 kronor och Chevrolet Captiva från 124 900 kronor.

Avis är en annan stor uthyrare som erbjuder långtidshyra. Där kostar Hyundai I10 55 600 isländska kronor i månaden under en årslång uthyrning med 165 fria mil per månad.

Route 1 har långtidsuthyrning under lågsäsong, alltså mellan september och maj. Hyresperioden är från en till nio månader. Företaget presenterar inga priser på hemsidan, utan den som är intresserad måste kontakta uthyraren.

Andra uthyrare som erbjuder långtidsuthyrning är Bílaleiga Akureyrar-Europcar (tre till 36 månader) och Thrifty (tre till tolv månader).

Här kan du läsa mer om att hyra bil på Island.