tisdag 1 september 2015

Bjarni Benediktsson medger konto på Ashley Madison

IceHot1. Så kallade sig finansminister Bjarni Benediktsson på otrohetssajten Ashley Madison. Hustrun Þóra Margrét Baldvinsdóttir skriver på Facebook att paret av nyfikenhet gemensamt registrerade ett konto. Hon hävdar att ingen av dem träffat någon genom sajten. Bjarni Benediktsson blev medlem på Ashley Madison 2008 när han satt i alltinget, men varken var partiledare eller statsråd.

Den senaste veckan har ryktena om finansminister Bjarni Benediktsson varit många. Ett antal journalister har försökt få honom att svara på uppgifterna om att han hade ett konto på otrohetssajten Ashley Madison. Varken Bjarni Benediktsson själv eller någon av hans assistenter har dock besvarat några frågor - och inte ens besvarat förfrågningar om uttalanden.

Strategin från Bjarni Benediktsson var uppenbarligen att försöka tiga ihjäl uppgifterna. De kan knappast sägas ha allmänintresse. När registreringen gjordes, i september 2008, var han alltingsledamot för Självständighetspartiet och styrelseordförande för N1. Partiledare blev han året därpå och 2013 blev han finansminister.

Bjarni Benediktsson använde sin mejladress hos N1 för kontot. Han valde användarnamnet IceHot1. Som adress fyllde han i faderns dåvarande bostad i Florida, USA. I beskrivningen till kontot presenterade han sina avsikter så här:
"Its about being interested in a nice looking woman, wanting to have an intelligent and fun conversation and good...very good sex. Im not from the States but do travel quite often."
Uppgifterna har alltså vållat huvudbry hos många av Reykjavíks journalister de senaste dagarna. När Ashley Madison hackades publicerade DV uppgifter från en rad konton - däribland Bjarni Benediktssons - men inga användare identifierades.

Även om ryktena inte hade gått att stoppa är det troligt att inga etablerade medier hade publicerat uppgifterna om Bjarni Benediktsson. Så länge som finansministern inte blandar ihop sitt privatliv med sitt yrke finns det inget allmänintresse i vad han gör på fritiden.

Hustrun Þóra Margrét Baldvinsdóttirs inlägg vände upp och ned på detta. När det plötsligt fanns en bekräftelse spreds historien snabbt. IceHot1 trendade i går som hashtagg på Twitter.

Kanske blev ryktena för ihärdiga. Samtidigt cirkulerade även uppgifter om att ett medium avsåg att publicera uppgifterna. Möjligen gjorde Bjarni Benediktsson bedömningen att detta var troligt, och att det därför skulle göra mindre skada att förekomma en uthängning.

I går gick alltså Þóra Margrét Baldvinsdóttir ut och sade att de registrerat kontot gemensamt - trots att inget i användaruppgifterna eller det personliga meddelandet tyder på annat än att kontot tillhör en enda person.

De ska ha varit nyfikna på sajten när den var ny, men därefter inte använt kontot. Ingen har heller loggat in sedan i oktober 2008. Hon skriver att ingen av dem betalade för kontot, att de inte träffade någon genom sajten och att ingen känslig information ska ha spridits genom Ashley Madison.

Publiceringarna delar allmänheten. Samtidigt är det inte osannolikt att uppgifterna hade förblivit okända för de breda massorna om inte Þóra Margrét Baldvinsdóttir kommenterat dem. Samtidigt tiger Bjarni Benediktsson själv om kontot på Ashley Madison. Enligt Vísir tänker han inte uttala sig om uppgifterna.

Att hustrun var den som gick ut med uppgifterna desarmerade risken för att Bjarni Benediktsson skulle betraktas som en person som hade utomäktenskapliga affärer - vilket inte på något sätt är olagligt, men hade kunnat uppfattas som omoraliskt av vissa väljare.

Men Ashley Madison-stämpeln lär han inte bli fri ifrån. Om Þóra Margrét Baldvinsdóttirs inlägg på Facebook var resultatet av en panikartad krishantering eller den minst besvärliga vägen ut ur turerna kring otrohetssajten återstår därför att se.

Tecknaren Hugleikur Dagsson hade sin egen tolkning av gårdagens nyhet - att finansministern har penis.

Svanhildur Hólm, en av Bjarni Benediktssons assistenter som tidigare duckat för alla frågor om Ashley Madison, efterlyste skämtsamt i går på Twitter en utbildning i nätsäkerhet. Hon sade sig ställa frågan på uppdrag av en vän.

Valdís i Reykjavík introducerade i dag en ny glass till finansministerns ära: IceHot1 med smak av vit choklad och chili.