tisdag 8 september 2015

Dokumentär om Jóhanna Sigurðardóttirs sista stridNär bankerna kraschade hösten 2008 havererade också förtroendet för alltinget i allmänhet och regeringen i synnerhet. Självständighetspartiet - som i många islänningars ögon bar ett stort ansvar för krisen - har sju år senare fortfarande inte hämtat sig, utan har sedan dess tappat var tredje väljare. Trots att Jóhanna Sigurðardóttir satt i den regering som styrde Island när krisen kom drabbades hon inte av misstroendet.

Efter årsskiftet blev hon både partiledare för Socialdemokraterna och statsminister. I drygt fyra år styrde hon landet. Men den sista tiden vid makten kännetecknades av besvikelser. Opinionssiffrorna var svaga och det folkliga stöd som bar fram henne till statsministerposten hade försvunnit. Inte heller lyckades partiet infria löftena om en ny grundlag, ett nytt fiskekvotsystem och en folkomröstning om EU-medlemskap efter avslutade förhandlingar.

Den 15 oktober premiärvisas på Bíó Paradís i Reykjavík Jóhanna - Síðasta orrustan, en dokumentär som skildrar Jóhanna Sigurðardóttirs sista månader vid makten. Regissör Björn B. Björnsson. Ovan kan du se en trailer för filmen.