söndag 13 september 2015

DV bröt mot lag - fick inte läsa ex-anställdas e-post

När DV:s nya ledning tvingade bort Reynir Traustason, Jón Trausti Reynisson och Heiða B. Heiðarsdóttir fortsatte de nya ägarna att läsa deras e-post. Vissa privata mejl skickades vidare till andra anställda på tidningen. Men DV hade inte rätt att läsa e-posten. Det fastslår integritetsmyndigheten Persónuvernd i ett beslut.

I höstas togs DV efter en lång strid om aktieposter över av ägare lojala med Framstegspartiet. Tidningen övergav satsningen på granskande journalistik med fokus på finanskraschen. I stället kunde nya vd:n Björn Ingi Hrafnsson rensa bort oönskade journalister och andra anställda som ogillade hans band till partiet.

Tre personer som snart fick veta att de var oönskade var chefredaktören Reynir Traustason, vd:n Jón Trausti Reynisson och annonschefen Heiða B. Heiðarsdóttir. Tillsammans skulle de senare grunda månadstidningen Stundin, De nya ägarnas uttalade mål var att sparka Reynir Traustason. Anställda som var lojala med chefredaktören fick sedan veta att de borde byta jobb.

Det var alltså inte bara DV:s granskande profil som gick i graven. Kopplingarna till Framstegspartiet gjorde att tidningen gjorde sig av med kritiska anställda.

Trots att Reynir Traustason, Jón Trausti Reynisson och Heiða B. Heiðarsdóttir tvingades bort från DV fortsatte den nya ledningen att läsa deras e-post. Vissa privata mejl skickades också vidare till andra anställda.

Detta var enligt Persónuvernd olagligt. Myndigheten anser heller inte att DV lämnat några rimliga skäl till varför mejlen lästes. Att tidningen kunde ha gått miste om information är ingen ursäkt för att inte stänga mejlkonton tillhörande personer som slutat.

DV måste nu bevisa att de tre kontona har stängts. De tre tidigare anställda måste dessutom få tillgång till kontona så att de kan gå igenom de mejl som skickats till adresserna hos DV. De ska själva få avgöra om mejl ska raderas eller skickas vidare till en egen mejladress.

Juristen Sigurður G. Guðjónsson fälls däremot inte för att han skickat vidare ett utkast av Reynir Traustasons självbiografi Afhjúpun till Björn Leifsson. Manuset kom han över genom genom att ha tillgång till ett mejlkonto som inte var hans eget. Delar publicerades sedan på Facebook före boken kom ut i handeln. Björn Leifsson var en av de nya ägare som köpte in sig i DV enbart för att få bort Reynir Traustason från chefredaktörsposten.

Det är dock inte upp till Persónuvernd att avgöra om Sigurður G. Guðjónsson agerat olagligt. Där får Reynir Traustason i stället vända sig till Póst- og fjarskiptastofnun.

Här kan du läsa mer om striden om DV och här kan du läsa beslutet i sin helhet.