onsdag 23 september 2015

Enigt fullmäktige i Reykjavík stoppar bojkott av Israel

Ett enigt fullmäktige i Reykjavík röstade i går för att häva den kommunala bojkotten av varor från Israel. Det fyra timmar långa extrainsatta mötet var ovanligt stormigt. Flera självständighetspartister uppmanade socialdemokratiske borgmästaren Dagur B. Eggertsson att avgå. Piratpartisten Halldór Auðar Svansson bad om ursäkt för att tidigare ha röstat ja till bojkotten.

I förra veckan röstade en majoritet i fullmäktige för att Reykjavík skulle bojkotta produkter från Israel. Förslaget kom från socialdemokraten Björk Vilhelmsdóttir och klubbades under hennes sista möte som ledamot av fullmäktige. Eftersom hon snabbt bestämde sig för att sluta skyndades förslaget fram.

Beslutet väckte starka reaktioner. Från israeliskt håll kallades bojkotten både antisemitisk och antijudisk. Som svar försvann isländska produkter från ett antal butikshyllor i USA som en protest mot Reykjavíks agerande.

Snart stod det klart att den majoritet som röstade igenom förslaget hade missförstått syftet. Bojkotten skulle egentligen bara omfatta varor producerade på områden som Israel ockuperat i strid med internationell rätt, som Västbanken och Gaza. Men i texten talades det om en bojkott mot produkter från hela Israel.

Majoriteten i fullmäktige - Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet - tänker lägga fram ett nytt förslag där enbart varor från ockuperade områden ska bojkottas. Ett sådant förslag kommer när kommunen haft samråd med utrikesdepartementet och Köpenhamn, en kommun där en liknande bojkott redan införts.

Det var alltså ett enigt fullmäktige som vid ett extrainsatt möte i går rev upp bojkotten. Debatten i Reykjavíks rådhus var stundtals hätsk. Där förekom både ursäkter och uppmaningar att avgå. På den ovanligt välbesökta åskådarläktaren syntes både israeliska och palestinska flaggor.

Áslaug María Friðriksdóttir, ledamot för Självständighetspartiet, anklagade majoriteten för "populism av värsta sort". Hon ansåg att det inte var tillräckligt att bara ta tillbaka beslutet. De skador som den veckolånga bojkotten orsakat kommunen skulle enligt henne inte repareras enbart genom en reträtt. Internationellt hävdade hon att Reykjavík nu betraktades som en rasistisk kommun.

Två av hennes partikamrater, Kjartan Magnússon och Júlíus Vífill Ingvarsson, uppmanade borgmästaren Dagur B. Eggertsson att avgå. De hävdade att han inte insett hur mycket kommunen skadats av bojkotten. Därför borde han ta ansvar för misstaget genom att avgå.

En annan självständighetspartist, Halldór Halldórsson, angrep de grunder som beslutet fattats på. Han vände sig dels mot att bojkotten stod i strid med regeringens utrikespolitik, dels mot att den föreföll obegriplig då Ljus framtid i Hafnarfjörður tidigare röstat nej till ett liknande förslag. Han kritiserade också de motstridiga uppgifter som cirkulerat om förberedelserna - där vissa hävdat att förslaget utretts i ett år, medan andra uppgett att det blivit aktuellt först när Björk Vilhelmsdóttir meddelat att hon skulle lämna sin plats i fullmäktige.

Framstegspartisten Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir efterlyste en utredning om kommunen på grund av beslutet gjort sig skyldig till skadestånd. Hon ansåg att bojkotten redan fått så stora effekter att det kunde bli aktuellt.

S. Björn Blöndal, ledamot för Ljus framtid, antydde att oppositionen försökte utnyttja majoritetens misstag genom att närmast uppmana företag att rikta skadeståndskrav mot kommunen. Han dömde ut avgångskraven riktade mot Dagur B. Eggertsson som överreaktioner.

Dagur B. Eggertsson själv beklagade på nytt beslutet och sade att det enbart borde ha gällt varor från ockuperade områden. Han hävdade dock att oppositionen inte gick fri från ansvar. Den hade enligt borgmästaren enbart röstat nej till förslaget för att den inte trodde på bojkott som metod. Själva principen - att protestera mot Israels överträdelser mot internationell rätt - hade dock fått beröm.

Argumentationen fick hård kritik från Júlíus Vífill Ingvarsson. Att oppositionen motsatte sig förslaget borde ha varit uppenbart även för Dagur B. Eggertsson eftersom den röstade nej till bojkotten. Borgmästaren svarade att Reykjavík som kommun kommer att fortsätta att kämpa för mänskliga rättigheter även om genomförandet denna gång inte var bra.

Halldór Auðar Svansson, ledamot för Piratpartiet, bad om ursäkt för att han röstat ja till förslaget. Han sade att han utnyttjat sin makt på ett oansvarigt sätt. Han sade även att han inte alls var förberedd på den kritik som snart riktades mot beslutet.

Gröna vänsterns Sóley Tómasdóttir påminde om att förslaget lagts fram som ett sätt att stödja palestiniernas kamp för mänskliga rättigheter. Även om det hade brister sade hon sig under den senaste veckan ha blivit än mer övertygad om vikten av att sätta press på Israel för att få stopp på ockupationen.

Initiativtagaren Björk Vilhelmsdóttir har själv rest till Palestina för att arbeta som volontär. På Facebook kommenterade hon i går kväll fullmäktiges beslut. Hon uppmanade i stället privatpersoner att bojkotta varor från Israel.

Här kan du läsa mer om beslutet att dra tillbaka bojkotten mot israeliska produkter.