tisdag 15 september 2015

Ett av största beslagen på Island - 81 kilo knark i husbil

Ett nederländskt par häktades i går sedan de försökt smuggla in 81,2 kilo MDMA till Island. Mannen och kvinnan anlände till Seyðisfjörður med färjan Norröna den 8 september. Tullen fattade snart misstankar mot parets hyrda husbil. I konservburkar, reservdäck och gasbehållare gjordes ett av de största narkotikabeslagen i Islands historia.

Hæstiréttur Íslands fastslog i går häktningsbeslutet mot en nederländsk man och kvinna i 40-årsåldern. Mannen har erkänt att han försökt smuggla narkotika, men hävdar att kvinnan inte kände till att han på olika ställen gömt drygt 80 kilo MDMA. Kvinnan säger sig vara oskyldig. Av utredningsskäl häktades även hon till den 23 september. Kvinnan ska sitta i isoleringscell.

Paret anlände ombord färjan Norröna till Seyðisfjörður morgonen den 8 september. Mannen styrde den hyrda husbilen i den gröna filen för resenärer som inte har något att deklarera i tullen. Fordonet valdes ut för en kontroll efter en riskanalys utförd i samarbete med polis och färöiska myndigheter.

Snart hittade tullen stora mängder narkotika i bilen. I fjorton konservburkar påträffades 800 gram MDMA, alltså totalt 11,2 kilo av drogen. I reservdäck och två gasbehållare fanns ytterligare 70 kilo MDMA.

Narkotikan var enligt tullen inte särskilt väl gömd. Mannen var nervös och erkände redan på plats att det handlade om ett smugglingsförsök.

Efter tillslaget fördes mannen och kvinnan till Egilsstaðir där de flögs till Reykjavík. Nu sitter alltså bägge häktade på högsäkerhetsfängelset Litla-Hraun i väntan på åtal.

I förhör har både mannen och kvinnan sagt att de tidigare inte besökt Island. De har också hävdat att de inte har några kopplingar till landet och att de inte hade kontakt med någon som väntade på narkotikan. Inte heller har de pekat ut någon som fått dem att genomföra smugglingsförsöket.

Polisen misstänker dock att resan genomförts på uppdrag av en nederländsk narkotikahandlare och att knarket skulle överlämnas till en isländsk köpare. Förhoppningen är att utredningen ska kunna avslöja vilka som har varit inblandade i smugglingen.

Beslaget är ett av de största i Islands historia. Efter en uppmärksammad jakt ute till havs greps i april 2009 smugglare som med en segelbåt försökte föra in 109 kilo narkotika i landet. Huvudmannen, en man från Nederländerna, dömdes då till tio års fängelse.

Den man som har erkänt förra veckans smugglingsförsök riskerar sannolikt ett lika långt fängelsestraff. Maxstraffet för grovt narkotikabrott är tolv års fängelse.

Här kan du läsa häktningsbeslutet i sin helhet.