tisdag 22 september 2015

Grímsey kan bli utan butik för första gången sedan 1918

För första gången på nästan ett århundrade riskerar invånarna på Grímsey att bli utan livsmedelsbutik. I mitten på oktober stänger Anna María Sigvaldadóttir affären Búðin - och i dagsläget finns det ingen öbo som vill driva den vidare. Utan butik får invånarna sannolikt beställa varor som skeppas med färja tre gånger i veckan.

År 1918 öppnades den första butiken på Grímsey. Innan dess hade öborna fått beställa varor från fastlandet som levererades med båt. Nu kan det systemet vara på väg tillbaka.

De senaste nio åren har Anna María Sigvaldadóttir drivit Búðin, den enda livsmedelsbutiken på ön. Men i mitten på oktober stänger hon för gott. Än så länge finns det ingen som har visat intresse för att driva butiken vidare.

I dag levereras varor till Grímsey med färja från Dalvík tre gånger i veckan. Om Búðin läggs ned är det sannolikt så som öborna kommer att få handla livsmedel. Varorna får då beställas några dagar i förväg, packas på fastlandet och skickas med färjan för att hämtas ut på Grímsey.

Anna María Sigvaldadóttir säger till RÚV att det för Grímsey inte är bra om butiken stängs för gott. Samtidigt är det tufft att driva en affär på en plats där kundunderlaget är så begränsat:
"Detta är inte direkt någon enkel drift när det inte finns fler människor än på Grímsey. ... Det är inte på alla platser i landet där det finns små bebyggelsekärnor som det finns butiker, men vi ligger naturligtvis lite sämre till eftersom vi är på en ö."
Vid årsskiftet hade Grímsey 76 invånare. De senaste åren har befolkningsutvecklingen stabiliserats efter en lång tid av utflyttning till fastlandet. Så sent som 1992 hade ön 122 invånare.

Under sommaren är turismen till Grímsey ett viktigt tillskott för det lokala näringslivet. Men utanför högsäsongen är det få besökare som hittar till den ö som är Islands nordligast befolkade utpost i Atlanten ungefär fyra mil från fastlandet.

Utöver färjetrafiken går det också flyg till Grímsey från Akureyri. Under lågsäsong går det tre flyg i veckan och under sommaren finns det dagliga turer. Flyget används dock sällan för leveranser - även om det händer att öbor beställer pizza som kommer någorlunda varm med kvällsflyget till Grímsey från en restaurang i Akureyri.

Att Búðin riskerar att försvinna är inte det enda hotet som Grímsey står inför. Fiskenäringen - som är öns ryggrad - är skuldsatt och riskerar därför att förlora kvoter. Om fiskekvoter går förlorade minskar också förutsättningarna för näringslivet. Och med färre jobb och sämre samhällsservice blir det svårare att behålla gamla och att locka nya invånare till ön.

Här kan du läsa mer om situationen på Grímsey.