tisdag 15 september 2015

Här är Islands fem bästa hotell

Vad som är ett bra hotell är ofta en smaksak. Att det ska vara städat, att frukosten ska vara bra och att personalen ska vara trevlig är självklarheter. Men därefter handlar det mycket om personliga prioriteringar. Så det här är Islands fem bästa hotell - trots att inget av dem är i närheten av fem stjärnor eller erbjuder någon lyx. I stället har de en personlighet som gör att många gäster återkommer från år till år.

Några saker har dessa fem gemensamt. Alla ligger naturskönt - ofta nästan direkt vid vattnet. Alla har en känsla av att bara erbjuda en liten vägg mellan gästerna och naturen. Det är glesbygdshotell som funnits länge. Och avståndet till Reykjavík går från tre timmar och uppåt. Men för den som tycker att en ombonad hemtrevlighet går före nybyggekänsla är det här fem hotell som ingen bör missa att besöka.

1. Hótel Djúpavík:
I år fyller Hótel Djúpavík 30 år - och det är synonymt med tre årtionden av beundransvärd beslutsamhet från ägarnas sida. 1985 flyttade Eva Sigurbjörnsdóttir och Ásbjörn Þorgilsson till Djúpavík, ett då övergivet samhälle i Árneshreppur i Västfjordarna. I det som en gång var arbetarbostäder för de sillsaltande kvinnorna på orten skapade de sitt hem och ett året runt-öppet hotell.

Det är den där förunderliga hemtrevligheten och gemenskapen som gör Hótel Djúpavík unikt. Nedervåningen är som ett stort vardagsrum där gäster och släktingar kommer och går, och där border collien Freyja svansar runt benen. Maten är enkel husmanskost som påminner om fjordens fräschör och sälta. Att beställa den lättsaltade torsken och en skyrdessert är närmst en ritual för många återkommande besökare.

Allt är på Hótel Djúpavík ganska enkelt. Golvbrädorna knakar och det är lyhört. Inga rum har egen dusch eller toalett. Men som sagt, det är hemtrevligheten som gör det.

2. Hótel Laugarhóll:
Ett hotell som är Hótel Djúpavíks närmaste granne - under den drygt timslånga resan norrut mot Djúpavík finns nämligen inte en enda helårsbostad. Hotellen har också en hel del gemensamt. Hótel Laugarhóll har visserligen gett upp försöken att hålla öppet under vintern, eftersom inte en enda gäst brukade dyka upp mellan november och mars. Det är hemtrevligt och välordnat, gammalt utan att vara sunkigt.

Fantastiskt läge med utsikt över Bjarnarfjörður och granne med ett av Islands bästa bad. Att plaska omkring i stillheten med fåglarna, fjorden och fjällen som sällskap är en upplevelse.

Avståndet från Reykjavík är bara dryga tre timmar. Ta gärna den lilla omvägen längs väg 68 (följ ringvägen fram till Staðarskáli) i stället för väg 61 förbi Búðardalur. Omvägen längs södra Strandir är ett skönt sätt att börja sjunka in i det sävliga tempo som präglar den här delen av Island.

3. Hótel Flókalundur:
Omkring år 865 gick Hrafna-Flóki Vilgerðarson i land bara några kilometer från Flókalundur. Han tillbringade en vinter vid Vatnsfjörður innan den oresonliga kylan fick honom att kalla det då obebodda landet Island.

Hade Hrafna-Flóki kommit i dag hade han förgäves fått söka efter logi under vintern eftersom Hótel Flókalundur bara har öppet mellan maj och september. Men i stället för att se ut över en frusen fjord hade han kunnat lalla ned till stranden och njutit av ett varmt bad med vatten från en het källa uppe i fjällen. Eller så hade han traskat några hundra meter längs landsvägen och smitit in på badet som tillhör det sommarstugeområde som är granne med hotellet.

Läget är vad som gör Hótel Flókalundur till något speciellt. På ena sidan fjorden, på andra sidan tät björkskog där får strosar förbi.

4. Hótel Norðurljós:
Den vindpinade plåtfasaden skvallrar inte direkt om ett av Islands trevligaste hotell. För den som vill upptäcka landets nordöstra spets - den hopplöst underskattade Melrakkaslétta - är Hótel Norðurljós i Raufarhöfn det självklara valet. Oavsett väder är det alltid något av en högtidsstund att sitta i restaurangen och blicka ut över hamnen.

Precis som Hótel Djúpavík är Hótel Norðurljós öppet året runt. Utanför högsäsong är det dock inte många turister som hittar till det lilla fiskeläget Raufarhöfn, det nordligaste på det isländska fastlandet. Här finns en stillhet och ett lugn som är avundsvärt. Samtidigt som det går att skämma bort sig med bekvämligheter som ett litet badhus, en liten livsmedelsbutik och en bensinpump.

Även under sommaren är det inte ovanligt att gästerna är fåtaliga. Det går dock alltid att lita på att det serveras havskatt i hotellrestaurangen. Att det är just havskatt är på något sätt symboliskt för Raufarhöfn. Kvoterna för de fiskar som ger mest betalt, som torsk och kolja, har för länge sedan sålts till andra orter. Kvar blev den måttligt populära havskatten. Men precis som hela regionen är också havskatten underskattad.

5. Hotel Framtíð:
Lilla Djúpivogur är ett av de trevligaste stoppen längs ringvägen. Under sommarmånaderna sjuder den lilla hamnen av liv - hit kommer busslaster med turister, några kryssningsfartyg och besökare som bara stannar till för en båttur ut till Papey. På kvällar, morgnar och under lågsäsong är det lugnet som präglar Djúpivogur.

Hótel Framtíð har ett svårslaget läge bara några meter från Berufjörður. På håll formar molnen täcken runt fjälltopparna. Sällan är det annat än fåglar som bryter tystnaden. Några dagar i Djúpivogur under vinterhalvåret är därför som massage för själen.

Av de fem topphotellen är Hótel Framtíð det som mest påminner om ett stadshotell. Maten är snäppet dyrare, men den ombonade vänligheten har inte gått förlorad. Och byggnaderna må ha anor från 1900-talets början, men rummen är lite modernare än hos övriga fyra.