söndag 27 september 2015

Islänningar nöjda med grannarna, jobbet och semestern

Grannarna, jobbet och semestern är tre saker som islänningar i allmänhet är nöjda med. Trots en på Island regnig och kall sommar har sju av åtta inga klagomål på semestern. Och grannar och jobb är något som islänningarna uppskattar ännu mer. Det visar en opinionsundersökning utförd av MMR.

Stora delar av den isländska sommaren präglades av ovanligt mycket nederbörd och lägre temperaturer än normalt. Ändå är 87,7 procent av islänningarna nöjda med årets semester. Det är en nedgång med 1,4 procentenheter jämfört med förra året - och 5,2 procentenheter lägre än 2012 då sommaren i stället var ovanligt varm.

Andelen islänningar som är nöjd med sina grannar sjunker för femte året i följd. Hela 89,8 procent uppskattar dock sina närboende. Minskningen jämfört med förra året är 0,6 procentenheter.

Något färre gör i år alltså tummen upp för vädret och grannarna. Däremot ökar andelen islänningar som trivs på jobbet. Nu uppger 90,5 procent att de är nöjda med sitt arbete. Det är en uppgång med 2,6 procentenheter jämfört med 2014.