söndag 6 september 2015

Kommunchef i Grindavík hyr ut hyreshus till turister

I Grindavík går det att övernatta hos någon som verkligen har koll på kommunen. Här hyr kommunchefen Róbert Ragnarsson ut rum i ett hus som han i sin tur hyr av kommunen. Huset är listat hos Air Bnb. Priset för en natt är 57 euro och för en hel vecka 400 euro, rapporterar Stundin.

Sedan 2010 har Róbert Ragnarsson varit kommunchef i Grindavík på sydvästra Island. Han bor i en villa på 145 kvadratmeter som han hyr av kommunen. Nu hyr han alltså ut delar av bostaden till turister.

Róbert Ragnarsson har listat huset hos Air Bnb. Där tipsar han om att avståndet till Blå lagunen bara är en halvmil och att även flygplatsen i Keflavík inte ligger långt bort. En natt kostar 57 euro medan en hel vecka kostar 400 euro.

Róbert Ragnarsson säger till Stundin att han har ansökt till myndigheterna om tillstånd för uthyrningen. Han har dock inte berättat för gästerna att han är kommunchef i Grindavík:
"Jag bor själv och tyckte att det var ett självklart val att testa att hyra ut rum. Jag har haft två gäster. Jag tycker att det är kul att ha gäster när jag kommer hem från jobbet."
Stundin har även talat med tre kommunpolitiker. Två av dem, självständighetspartisterna Hjálmar Hallgrímsson och Jóna Rút Jónsdóttir, känner till uthyrningen men vill inte kommentera den. För socialdemokraten Marta Sigurðardóttir kommer uppgifterna däremot som en överraskning.

Uthyrningen ska ha upptäckts av en ortsbo som undersökte vilka övernattningsmöjligheter som fanns i Grindavík. Hur kommunpolitikerna ställer sig till kommunchefens uthyrning av en hyresbostad återstår att se.