lördag 12 september 2015

Kräkfest på färjan till Grímsey i sommar

På varje tur till Grímsey finns under sommaren i snitt omkring 80 personer ombord färjan Sæfari. Men i år har överfarten från Dalvík varit allt annat än angenäm för en stor del av turisterna. Nästan samtliga har enligt kaptenen Sigurjón Herbertsson blivit sjösjuka. Besättningen har därför varit upptagen med att dela ut kräkpåsar, skriver Fréttablaðið.

Tre gånger i veckan seglar Sæfari mellan Dalvík och Grímsey. Överfarten tar ungefär tre timmar. Färjan tar 108 passagerare. Under sommaren brukar snittet ligga på omkring 80 passagerare på varje tur.

I sommar har dock få njutit av överfarten. Sigurjón Herbertsson har varit kapten på Sæfari i tjugo år. Han säger i Fréttablaðið att han aldrig tidigare varit med om att så många resenärer blivit sjösjuka under färden till Grímsey:
"Vi har haft fullt sjå med att ge människor kräkpåsar. ... Det har varit eländigt väder i sommar, och situationen har varit sådan på grund av nordanvinden."
Sigurjón Herbertsson säger i Fréttablaðið att de flesta blivit sjösjuka så fort färjan lämnat Dalvík. Därefter har besättningen fått se till så att de får vatten och kanske kan lägga sig i en koja. Flera av de sjösjuka valde därefter att ta flyget tillbaka till fastlandet:
"Folk var oroliga över att behöva resa tillbaka och bestämde sig därför för att övernatta på ön eller för att köpa en flygbiljett tillbaka. Ibland hände det att det inte flögs på grund av dimma, och människor tvingades därför att gå ombord."
Anna María Sigvaldadóttir är ansvarig för biljettförsäljningen till färjan på Grímsey. Hon säger i Fréttablaðið att hon aldrig tidigare varit med om att så många resenärer blivit sjösjuka:
"Människor var sjösjuka i många timmar efter färden. Jag tror att det var omkring två resor i sommar där människor inte blev sjösjuka."
Även Anna María Sigvaldadóttir är övertygad om att skälet till att så många turister mådde dåligt var en ihållande nordanvind.