måndag 28 september 2015

Likfynd i Laxárdalur förbryllar isländsk polis

En dryg månad efter att en avliden man hittades i vildmarken norr om Höfn är hans färder på Island fortfarande en gåta. Trots att mannen har identifierats som den 19-årige fransmannen Florian Maurice Francois Cendre har polisen inte mycket att gå på i utredningen av dödsfallet. Få tycks ha haft kontakt med mannen innan han försvann.

Den 1 oktober 2014 landade Florian Maurice Francois Cendre på flygplatsen i Keflavík. Han övernattade på ett hotell i Reykjavík. Dagen därpå tog han ett flyg från Reykjavík till Höfn i Hornafjörður. Därefter är den 19-årige fransmannens rörelser en gåta.

Ett knappt år senare, den 18 augusti i år, hittade vandrare mannens kropp. Den påträffades vid Sauðdrápsgil i Laxárdalur ett par mil norr om Höfn. Polisen gick då ut med uppgifterna om att mannen troligtvis varit död i flera månader.

Florian Maurice Francois Cendre kan ha gett sig ut på en vandring efter att ha landat på flygplatsen utanför Höfn. En vandringsled ligger inte långt från den plats där hans kropp hittades. Men så sent som i oktober är det inte många som befinner sig i området till fots.

Trots att Florian Maurice Francois Cendre var försvunnen i drygt tio månader genomfördes aldrig någon ordentlig eftersökning. Polisen på södra Island höll utkik efter honom förra hösten. Det kunde aldrig bevisas att han skulle ha lämnat landet, men polisen gjorde bedömningen att han troligtvis rest från Island. Ett av skälen till denna bedömning var just att det under så lång tid inte fanns några spår efter honom.

Polisens första åtgärd efter fyndet var att undersöka om kroppen kunde vara någon ung man som sedan tidigare är anmäld försvunnen. På listan fanns den tyske turisten Christian Mathias Markus, som inte setts till sedan september förra året då han checkade ut från hotellet i Breiðavík. Hans hyrbil och pass hittades senare vid Látrabjarg. Trots omfattande sökande har han inte hittats. Det mest sannolika är dock att han på något sätt fallit från berget och omkommit i fallet.

På listan fanns också Matthías Þórarinsson, en 21-årig islänning som försvann strax före jul 2010. Efter nyår hittades hans bil utbrunnen vid fjället Esjas fot. Matthías Þórarinssons rörelser har varit svåra att kartlägga för polisen eftersom han varken använde mobiltelefon eller betalkort. Han ska dessutom ha varit en enstöring med få vänner. Hans öde är alltjämt en gåta.

Efter en internationell efterlysning kunde den kropp som hittades i Laxárdalur identifieras som Florian Maurice Francois Cendre. Flera frågetecken kring försvinnandet återstår dock att räta ut.

Ingen i hotellpersonalen i Reykjavík minns 19-åringen. Trots upprepade uppmaningar till bland annat lokalbefolkningen runt Höfn har ingen som haft kontakt med mannen vänt sig till polisen. Vad som hänt Florian Maurice Francois Cendre är fortfarande oklart.

Polisen väntar på resultatet av obduktionen av Florian Maurice Francois Cendre. Förhoppningen är att den ska ge klarhet i själva dödsorsaken.

Men obduktionen kommer inte att kunna lämna något besked om 19-åringens vistelse på Island. Vandrade han ensam? Hur tog han sig till Laxárdalur? Hur lyckades han ta sig över flera stora älvar på vägen? Omkom han nästan direkt eller vistades han länge på södra Island innan han gav sig in i Laxárdalur? Och vad var syftet med hans resa till Island?

Här kan du läsa mer om försvinnanden på Island.