tisdag 8 september 2015

Nigerianskt importstopp slår hårt mot Bakkafjörður

Tolv av tretton anställda på Toppfiskur i Bakkafjörður har varslats om uppsägning. De riskerar nu att bli av med sina jobb eftersom exporten av torkade fiskprodukter till Nigeria har upphört. För Bakkafjörður riskerar uppsägningarna att bli ett hårt slag. Toppfiskur är det lilla fiskelägets i särklass största arbetsgivare.

Bakkafjörður på nordöstra Island hade vid årsskiftet 86 invånare. Fiskeläget tillhör kommunen Langanesbyggð där Þórshöfn är centralort. Utöver grundskolan med 15 elever och den lilla livsmedelsbutiken Mónakó, som har öppet två timmar om dagen fem dagar i veckan, finns inte mycket service i Bakkafjörður. Närmaste större samhällen är Vopnafjörður 35 kilometer söderut och Þórshöfn 45 kilometer norrut.

De fem senaste åren har Bakkafjörður haft en positiv befolkningsutveckling och vuxit med fjorton invånare. Så sent som 2001 bodde dock 131 personer i samhället.

Genom åren har krisrubrikerna varit många. Under 2008 stängde livsmedelsbutiken efter lönsamhetsproblem. Året innan krisade fiskeföretaget Gunnólfur. Då köpte glesbygdsmyndigheten Byggðastofnun tillgångarna och sålde dem därefter till Toppfiskur.

Med tretton anställda är Toppfiskur Bakkafjörðurs största arbetsgivare. Men nu har tolv av dem varslats om uppsägning. Anledningen är att den nigerianska marknaden i princip har stängts. Dit har Toppfiskur sålt torkade fiskprodukter. På kajen i Bakkafjörður står nu en full container med torkad fisk utan någon mottagare som är beredd att betala.

Nigeria har länge varit en av de viktigaste exportmarknaderna för den isländska fiskeindustrin. Förra året uppgick branschens försäljning till Nigeria till 15 miljarder isländska kronor. Fyra femtedelar av exporten är torkade huvuden och kroppar - och det är produkter som har få andra tänkbara köpare. Totalt arbetar omkring 350 islänningar över hela landet med att torka fisk som främst har sålts till Nigeria.

Skälet till att den nigerianska marknaden frusit är de kapitalkontroller som införts i landet. Importörer har inte längre möjlighet att växla till sig utländsk valuta för att betala för fisken. Utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson har i ett brev till den nigerianska regeringen försökt ta initiativ till diskussioner för att rädda exporten, men i det osäkra politiska läget i Nigeria har han ännu inte fått något svar.

Marius Mozejko, fackligt ombud på Toppfiskur i Bakkafjörður, säger till RÚV att beskedet om uppsägningarna kom som en chock. Hans förhoppning är att de anställda ska fortsätta att jobba under uppsägningstiden och att situationen ska hinna lösa sig under tiden.

Elías Pétursson, kommunchef i Langanesbyggð, säger till RÚV att konsekvenserna för Bakkafjörður kan bli avsevärda om Toppfiskur skulle försvinna från orten. Då riskerar också många invånare att följa med - vilket i sin tur kan hota hela samhället. Han tänker vända sig till regeringen för att få hjälp:
"Vi är djupt bekymrade över detta och detta är ett stort slag för denna lilla bygd som Bakkafjörður är. När den största arbetsgivaren på någon plats försvinner så har det enorma konsekvenser."
Toppfiskur har även en anläggning i Reykjavík. Den berörs inte av varslen i Bakkafjörður.