torsdag 17 september 2015

Ny frågestund med Islandsbloggen

Så var det dags för en ny frågestund. Här finns ett urval av svar på de läsarmejl som dykt upp på sistone. Den här gången handlar frågorna om allt från bröllopsplanerare och busskort till glutenfritt och diabetes. Om det är något du undrar över som har anknytning till Island kan du mejla xislandsbloggenx@xgmailx.com (plocka bort alla x ur mejladressen).

Fråga: Jag reser till Island för att jobba på en tomatodling. Jag har inte varit borta från Sverige så länge innan och har planerat vad jag ska ha med mig för att sköta min diabetes under den tiden men jag undrar ifall du kan hjälpa mig ta reda på vad för slags diabeteshjälpmedel som finns på Island. Vad är det för märke på insulin, insulinpennor, blodsockermätare? Jag förstår att du inte är någon diabetesexpert men vad man behöver för självvårdshjälpmedel är ganska basic i hela världen, det är bara företagen som varierar i design etc. Jag tänker utifall alla teststickor t.ex brinner upp, finns det teststickor som är kompatibla med min mätare?

Själv har jag:
Penna: novonordisk
Insulin: Novorapid och Lantus
Blodsockrmätare+teststickor: Freelite
Jag försökte prata med min diabetesläkare i Sverige men han hade noll koll!
Svar: Både Novorapid och Lantus finns på isländska apotek, men de är receptbelagda. Även Novonordisk-pennan finns på Island. Vad gäller Freelite hittar jag tyvärr ingenting. Ett tips är att höra av dig till diabetesföreningen Samtök sykursjúkra (diabetes@diabetes.is).

Fråga: Läste er blogg och undrar om ni har tips om bröllopsplanerare på Island? Hittar tyska och amerikanska osv, men vi vill ha en lokal firma + fotograf. Någon som på plats kan hjälpa till att ordna alla papper, boka en borgerlig vigselförättare, samt eventuellt hjälpa till i kontakt med duktig fotograf.
Svar: Island är litet så något stort urval av bröllopsplanerare som inte är inriktade på turister finns inte. Islänningar ordnar sådant här själva med hjälp av släkt och vänner. Jag har aldrig hört talas om någon som skulle ha anlitat en bröllopsplanerare. Ett par tips i alla fall: Pink Iceland är specialiserade på samkönade äktenskap men ordnar förstås "vanliga" bröllop också. Auður på I Heart Reykjavík tror jag har ordnat bröllop vid något tillfälle. Även Extreme Iceland verkar kunna ordna det mesta. Iceland Wedding Planner siktar in sig på turister. Och på den här bröllopssajten (bara på isländska) finns tips på fotografer, musik med mera, men ingen som gör hela paketet.

Fråga: Vi är ett gäng som planerar att åka till Island på en långhelg i Reyjkavik för restaurang och barbesök kombinerat med friluftslivsaktiviteter. Men i samband med biljettköp uppstod diskussioner om det aktuella prisläget på Island, vilket är anledningen till att jag hör av mig till dig i hopp om uppdaterad information!
Jag hittade denna information på din blogg: http://www.islandsbloggen.com/2013/06/mat-pa-island-dyrare-i-eu-men-billigare.html
Jag anar att saker och ting händer ganska snabbt vad gäller ekonomin på Island. Därför undrar jag om du skulle vilja hjälpa mig med lite uppdaterad information om prisläget på Island?
Svar: Sedan det där blogginlägget skrevs för drygt två år sedan så har den isländska kronan stärkts med 20 procent gentemot den svenska. Det innebär att prisläget på Island nu i allmänhet ligger en bit över svenska priser. Island är dock i dag långt ifrån så dyrt som före finanskraschen hösten 2008. Att äta på finare restauranger är - särskilt för den som väljer fisk - fortfarande ganska prisvärt. Alkohol ute på krogen kostar ungefär som i Sverige. Däremot är priserna betydligt lägre hos det svenska systembolaget, så om ni tänker köpa med er någon alkohol hem är det bäst att vänta till taxfreebutiken på flygplatsen. Den är å andra sidan riktigt billig.

Fråga: Jag är just nu i Reykjavik och har köpt ett grönt busskort som gäller i en månad. Vet du om det går att använda det för att ta sig till Hveragerði, och sedan gå till Reykjadalur? Jag har googlat som en idiot men hittar ingen information om vad kortet inkluderar för bussar.
Svar: Om det är det vanliga gröna kortet som du köpt (för 10 900 ÍSK) så gäller det inom Reykjavík och de närmaste grannkommunerna. I den zonen ingår inte Hveragerði. Men du kan använda ditt kort och komplettera det med två zonbiljetter (800 ÍSK) i varje riktning. En enkel resa kostar annars 1 200 ÍSK från Reykjavík till Hveragerði.

Fråga: har finkammat din sajt efter tips om Island - och längtar om möjligt än mer till min resa dit. Men fortfarande undrar jag ett par saker.
Jag ska åka dit i mitten av april och har planerat in en sovnatt vid Nesjavallavirkjun. Tänkte hyra bil och köra dit från Reykjavik via väg 135. Tror du att det är några problem att köra där nu eller är vägarna okej? Räcker det med en vanlig Yaris (typ) eller behöver man en fyrhjulsdriven...?
Har försökt hitta infon någon annanstans, men de flesta verkar dra till Island när det är säsong.
Svar: Antar det är väg 435 du menar. Den kommer att vara oframkomlig eftersom den aldrig plogas under vintern och öppnas först till sommaren, så du får ta en omväg till Nesjavellir. Kör antingen väg 1 norrut från Reykjavík och följ därefter väg 36 mot Þingvellir och därefter väg 360 mot Nesjavellir, eller väg 1 söderut för att byta till väg 35 mot Geysir strax före Selfoss, därefter 36 mot Þingvellir och 360 mot Nesjavellir.
Att svara på hur vägarna är längre fram är tyvärr omöjligt. Vintern och väglaget här är väldigt fram och tillbaka. Väg 360 är ingen prioriterad sträcka (plogas i mån av resurser) när det gäller snöröjning, så vill du vara någorlunda säker på att komma fram är det fyrhjulsdrivet som gäller. Annars kan du säkert få någon från hotellet att hämta dig typ vid Þingvellir.
På den här kartan (uppdateras löpande) ser du hur framkomligheten är just nu. Grönt betyder fritt från is och snö, gult lite is, ljusblått ganska isigt, mörkblått snorhalt och vitt upp till decimetertjockt täcke av slask och snö. Det är "färger" som du ska klara av i en liten bil om den har dubbdäck. Rosa, som betyder tungt före, kan vara problematiskt i en liten bil - i synnerhet utan dubbdäck. Svart är definitivt bara för fyrhjulsdrivna fordon med hög markfrigång och rött är oframkomligt. Rött med förbudsskylt - som det i regel är på väg 435 under vintern - betyder att vägen inte bara är oframkomlig utan att det dessutom är olagligt att ge sig ut på den.

Fråga: Jag mina systrar och vår kusin åker till Island. Vi kommer att bo i Reykjavik de första dagarna men sen har vi hyrt en bil och ska ta oss runt med den. Vi har tänkt sova i tält och har därför planerat att skaffa oss campingkort men för det mesta kommer vi nog använda oss av allemansrätten.
Så till ämnet… som den uppkopplade generation vi är skulle det vara trevligt med möjlighet att koppla upp sig på internet och det verkar ju finnas tillgång till WiFi på de flesta campingar men resten av tiden funderar vi på om det inte kunde va bra med mobilt bredband. Att använda sig av Telias prislista för utlandssurf känns orealistiskt med vår ekonomi och därför funderar vi på att köpa ett isländskt sim-kort med ”prepaid abonnemang”. Verkar vår plan vara något att satsa på eller finns det en bättre lösning och ifall vi ska köra på planen, vilken teleoperatör rekommenderar islandbloggen? :)
Svar: Eftersom ni ska resa runt landet och kanske inte vara så mycket i städerna är nog Síminn bästa valet. Det är operatören som har bäst täckning runt Island. Om ni enbart tänker surfa finns ett startpaket som kostar 2 000 isländska kronor (ungefär 130 svenska) där 1 GB data och sim-kort ingår. Det kan sedan fyllas på som ett vanligt kontantkort. Då kostar exempelvis 1 GB 1 290 ÍSK. Det finns också kombopaket med telefoni och surf, men då räcker inte datan särskilt långt. Här finns en lista över försäljningsställen.

Fråga: Vad kan du säga mig om Höger-gröna partiet på Island? Jag vet att enligt deras hemsida så bejakar de "grön konservatism" men enligt andra källor är de mer inställda på libertarianism. Vet du något mer djupgående kring deras ideologi rent allmänt? Höger-gröna vill tydligen också införa Ríkisdalur som ny valuta på Island. Hur ser man på det allmänt utanför partiet?
Svar: Jag skulle säga att den dominerande ideologiska strömningen inom partiet är nyliberalism. Partiet talar bland annat om en omfattande nedmontering av statsapparaten och så lite statlig inblandning i människors liv som möjligt. Där finns ett förslag på en platt skatt på 19 procent och ett löfte om nedskrivningar av bolån på 45 procent. Partiet vill också minska alltingets makt genom att införa en lag som möjliggör bindande folkomröstningar. Höger-gröna motsätter sig överstatlighet och vill därför lämna Schengenområdet, omförhandla EES-avtalet och stå utanför EU.
Tanken med ríkisdalur är att den ska knytas till dollarn och därmed ge Island en stabil växelkurs. Valutafrågan kommer säkerligen att bli aktuell på nytt, men just nu arbetar varken Självständighetspartiet eller Framstegspartiet - de två regeringspartierna - för att avskaffa kronan. Och Socialdemokraterna, som är de främsta euroförespråkarna, tycks i nuläget sakna allt vad politiskt självförtroende heter samtidigt som Greklandskrisen inte gör det lättare för partiet att i dag argumentera för en anslutning till eurozonen. Höger-grönas lösning på valutafrågan är visserligen ett alternativ, men jag har aldrig hört någon annan tala för samma lösning. En växelkurs som är låst till dollarn innebär i praktiken att den egna penningpolitiken avskaffas - och då är det billigare att i så fall införa dollarn som valuta. Men den valuta som flest sneglar på - i synnerhet inom Framstegspartiet - är den kanadensiska dollarn. Nackdelen är att handeln mellan länderna är liten, men fördelen är att Kanadas ekonomi påminner mer om Islands än vad USA:s gör. Det skulle alltså tala för att länderna skulle kunna befinna sig i samma konjunkturlägen. Inom Gröna vänstern har det i stället talats en del om den norska kronan. Men som sagt, inom överskådlig framtid talar allt för att Island kommer att behålla kronan.

Fråga: Hur ser jobbkulturen på Island ut i jämförelse med Sverige? Bortsett från att man jobbar mindre antal timmar? Planerar att flytta till Island inom en snar framtid så försöker greppa hur situationen skiljer sig mellan Sverige och Island.
Svar: Den genomsnittliga islänningen jobbar mer än den genomsnittliga svensken. Den lagstadgade arbetsveckan är visserligen 40 timmar, men det vanliga är att arbeta mer än heltid. Första kvartalet i år jobbade enligt Hagstofa Íslands en genomsnittlig heltidsanställd 44,7 timmar i veckan.

Fråga: Vi kommer att åka till Reykjavik 1-4/10. Två av våra barn är glutenintoleranta. Vi har kollat med en del restauranger och det verkar inte vara några större problem att få glutenfri mat. Vi kommer att bo i en lägenhet med kök på hotell Fron så vi har alternativet att laga egen mat också. Finns det någon mataffär i närheten av hotellet och hur är det med glutenfritt utbud i mataffärer i Reykjavik?
Svar: Det är i regel aldrig något problem på restauranger - bara säg till innan ni beställer så kommer det att ordna sig. Just Hótel Frón har jag inte koll på, men hotell ordnar för det mesta också glutenfritt bröd till frukostbuffén om ni säger till i förväg.
De närmaste livsmedelsbutikerna är Bónus på Laugavegur 59 och på Hallveigarstígur 1. Bónus är en lågpriskedja som har en del glutenfritt i sortimentet. Som du ser på kartlänkarna är det inga stora avstånd - typ 300 meter - från hotellet. Nästan granne med hotellet ligger hälsokostbutiken Heilsuhúsið, som också har en del glutenfritt. Större sortiment hittar du hos exempelvis Hagkaup, Nettó och Krónan, men de kedjorna har inga butiker i centrala Reykjavík. Eftersom ni bara är i Reykjavík i några få dagar borde ni hitta tillräckligt på Bónus. Om mjukt bröd är viktigt för er kan det vara en bra idé att ta med det från Sverige. Glutenfritt bröd finns inte i alla butiker.
Om du har ytterligare frågor är det möjligt att du kan få hjälp av föreningen för glutenintoleranta - hemsida och Facebook.

Fråga: Jag och min pojkvän vill väldigt gärna till Island nu under hösten! Vad jag har förstått är det både prisvärt och lättast att ha en bil att ta sig runt med, dessvärre är jag endast 19 år vilket gör att jag inte har möjlighet att hyra bil (alla verkar ha en policy på minst 20 år). Är det möjligt att ta sig runt med kollektivtrafik? Är det mycket dyrt?
Svar: Jag känner tyvärr inte till någon biluthyrare som inte har 20-årsgräns. Det går (nästan) att ta sig ringvägen runt Island med kollektivtrafik under hösten. Då finns det en lucka i linjenätet mellan Breiðdalsvík och Djúpivogur i öster. Här hittar du nätverket Strætós tidtabeller för nästan all kommunal busstrafik i landet från Reykjavík till Egilsstaðir i öster och från Reykjavík till Höfn i sydost. Här hittar du en prislista - tänk på att det är billigare att resa med förköpta biljetter eller köpta genom appen. Att betala kontant ombord är dyrare. Strætisvagnar Austurlands har busstrafik mellan Egilsstaðir och Breiðdalsvík, och mellan Djúpivogur och Höfn. Men det går alltså under hösten inga bussar mellan Breiðdalsvík och Djúpivogur, en sträcka på 64 kilometer, så om ni ska åka ringvägen runt behöver ni hitta en annan lösning där. Några få av Strætós linjer måste också förbokas (de streckade linjerna på kartan här).
Bussarna på de längre sträckorna brukar vara rätt bekväma och har för det mesta wifi. Att åka kollektivt mellan olika städer funkar utmärkt. Nackdelen är att bussarna inte stannar mer än på sin höjd någon minut på sevärdheter längs vägen. De enda längre stoppen (typ en kvart) på långlinjerna görs på några större bensinstationer där det går att gå på toaletten och köpa något att äta. Från Reykjavík till Hvolsvöllur i söder och från Reykjavík till Borgarnes i väster går det ganska många turer om dagen, så där är det möjligt att stanna några timmar på ett ställe och sedan hoppa på nästa buss. Men längre bort från Reykjavík handlar det ofta bara om en eller två turer om dagen, så där gäller det att verkligen planera i förväg.
Reykjavík Excursions har under sommaren busslinjer som täcker en ganska stor del av landet och med lite längre stopp vid sevärdheter. Men där slutar trafiken en liten bit in i september.
Om ni inte siktar på att resa ringvägen runt går det bra att använda Reykjavík som bas för turer ut i landet med kollektivtrafik.

Fråga: När skulle du rekommendera att åka till Island av v.44 och v.12?
Svar: Jag hade valt vecka 12 eftersom du har runt tre timmar mer dagsljus då. Om du är naturintresserad så brukar dessutom de första flyttfåglarna ha dykt upp då.

Fråga: Vad är det som skiljer sig i Självständighetspartiets politik och de brittiska konservativa partiet? Vad är det som gör xD konservativt överhuvudtaget och som du själv tidigare nämnt i bloggen - de påminner om Moderaterna, hur kommer det sig? 
Svar: Självständighetspartiet, Tories och Moderaterna har historiskt sett en gemensam ideologisk bakgrund. På Island valde Självständighetspartiet att inspireras av Margaret Thatchers politik. En strävan efter att göra statens inflytande så litet som möjligt påbörjades. Det här var en politik som främst drevs under Davíð Oddssons ledning. Under Bjarni Benediktssons ledarskap har dock den nyliberala retoriken tonats ned. Gemensam med Tories är också inställningen till EU-medlemskap och euron.