onsdag 2 september 2015

Nya rekordsiffror för isländska Piratpartiet

Med 35,9 procent når Piratpartiet ett nytt rekord i opinionen på Island. Samtidigt får Socialdemokraterna bara 9,3 procent - partiets sämsta siffra på 17 år. Självständighetspartiet har inte haft ett lägre stöd sedan krishösten 2008. Och Ljus framtid klarar inte spärren till alltinget. Det visar en ny opinionsmätning utförd av Gallup.

För femte månaden i följd är Piratpartiet störst på Island enligt Gallup. Och aldrig tidigare har avståndet till Självständighetspartiet, som är näst störst, varit så stort. Piratpartiet noteras nu för rekordsiffran 35,9 procent, en ökning med 3,6 procentenheter jämfört med föregående månads mätning.

Det mest anmärkningsvärda med denna väljarbarometer är kanske ändå att Piratpartiet har stöd av 55,5 procent av väljarna i åldern 18 till 29 år. Bland islänningar mellan 30 och 39 år väljer 43,4 procent Piratpartiet, mellan 40 och 49 år är siffran 33,8 procent och mellan 50 och 59 år 29,7 procent.

Även om Piratpartiet alltjämt främst lockar yngre väljare, så blir sympatisörerna även bland äldre islänningar allt fler. Bland dem som har fyllt 60 år hade 21,7 procent lagt sin röst på Piratpartiet om det hade varit val till alltinget i dag.

Inte heller är det enbart storstadsväljare som sympatiserar med Piratpartiet. Stödet är dock i särklass starkast - hela 42 procent - i de två valkretsarna i Reykjavík. Framstegspartiet är störst i den nordvästra valkretsen, men i övriga fem distrikt är Piratpartiet störst.

Såväl Självständighetspartiet som Framstegspartiet har i takt med Piratpartiets uppsving i opinionen blivit allt hårdare i sin kritik mot partiet. Hittills tycks det ha haft motsatt effekt. Och det förslag till ny fiskepolitik som Piratpartiet lagt fram - och som i synnerhet Självständighetspartiet kritiserat - verkar ha fått ett positivt mottagande.

Samtidigt noteras tre av de övriga partierna som på olika sätt utgör historiska bottennapp. Läget är mest kritiskt för Socialdemokraterna, som nu backar 2,9 procentenheter till 9,3 procent. Stödet för partiet har inte varit lägre sedan i maj 1998 - året innan partiet för första gången ställde upp i ett val till alltinget.

I opinionsmätningarna var det länge sedan Ljus framtid gjorde skäl för sitt namn. Partiet tappar 0,6 procentenheter och ramlar därmed för första gången under femprocentsspärren till alltinget. Siffran är inte bara den sämsta på hela mandatperioden. Så här lågt har inte stödet för Ljus framtid varit sedan strax efter att partiet bildades 2012.

Självständighetspartiet förlorar 2,4 procentenheter och får nu 21,6 procent. Så svagt har inte stödet varit för partiet sedan i november 2008, då finanskraschen just drabbat Island. Därmed är det också den sämsta opinionssiffran någonsin för partiledaren Bjarni Benediktsson, som tog över före nyvalet våren 2009.

Framstegspartiet fortsätter att ligga på opinionssiffror som bara är knappt hälften av vad partiet fick i valet våren 2013. Nu minskar stödet med 1,3 procentenheter till 11,1 procent.

Gröna vänstern är tillsammans med Piratpartiet mätningens enda vinnare. Partiet får nu 11,8 procent, en ökning med 2,9 procentenheter.

Om detta hade varit ett valresultat hade Piratpartiet fått 26 av alltingets 63 platser. Självständighetspartiet får 15 mandat, Gröna vänstern och Framstegspartiet 8 mandat var och Socialdemokraterna 6 mandat.

Det innebär att det enda sättet att bilda en majoritetsregering utan Piratpartiet är om de fyra övriga partierna i alltinget går ihop. Piratpartiet har däremot vuxit sig så stort att det kan bilda en majoritet med vilket som helst av de andra partierna.

Stödet för regeringskoalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet är nu 34,1 procent. Det innebär en tillbakagång med 2 procentenheter jämfört med förra mätningen.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.