fredag 25 september 2015

Polis åtalas - lurade turister betala falska fortkörningsböter

Under två somrar stoppade en polis från Seyðisfjörður vid 21 tillfällen utländska bilister. I vissa fall tog han dem för fortkörning och krävde kontant betalning av böterna. En ansenlig del av pengarna stoppade han i egen ficka. I andra fall kunde han genom att manipulera data få pengar från laglydiga trafikanter. Nu åtalas mannen.

I augusti förra året började polisen i Eskifjörður att utreda misstankar om att en kollega från Seyðisfjörður lurade bilister på pengar genom falska fortkörningsböter. Utredningen har varit mycket tidskrävande. Först efter ett drygt år väcks nu åtal mot mannen.

Bland annat har polisen gått igenom hundratals timmar av övervakningsfilmer från mannens polisbil. Utredarna har också kontaktat och genomfört förhör med en lång rad bedragna bilister. Eftersom det enbart handlat om utländska turister på tillfälligt besök på Island har det varit svårt att lokalisera flera av brottsoffren.

Mannen åtalas nu för förskingring, bedrägeri och falsk tillvitelse. Åtalet omfattar 21 punkter. Totalt lurade mannen till sig närmare en miljon isländska kronor genom fortkörningsböter där han stoppade betalningarna i egen ficka.

Det var under somrarna 2013 och 2014 som polismannen lurade utländska bilister på pengar. Han arbetade då med trafikövervakning både på östra och södra Island.

Han använde två olika typer av blåsningar för att komma över kontanter. Antingen stoppade han verkliga fortkörare och krävde dem på för höga böter och lade själv beslag på en del av pengarna, eller så manipulerade han utrustningen och beskyllde laglydiga bilister för fortkörning.

Vid ett tillfälle registrerade mannen att en bilist körde hela 141 kilometer i timmen på en 90-väg utanför Flúðir. När polismannen stoppade föraren krävde han honom på 108 000 isländska kronor i böter. I själva verket var dock bötesbeloppet bara 67 500 kronor. Den här gången stoppade han hela summan i egen ficka.

Vid ett annat tillfälle stoppade han en bilist för att ha kört 105 kilometer i timmen på en 70-väg. Polismannen krävde kvinnan på 25 000 isländska kronor. Kvinnan betalade - trots att hon bara med liten marginal överträtt hastighetsbegränsningen. Den riktiga hastigheten var 75 kilometer i timmen, men genom att manipulera mätutrustningen hävdade han att hon alltså kört 105 kilometer i timmen.

Mannen riskerar nu upp till sex års fängelse. Åklagaren kräver i åtalet även att polismannen ska stå för alla rättegångskostnader.

Här kan du läsa mer om utredningen av de falska fortkörningsböterna.