lördag 19 september 2015

Reykjavíkbor mest nöjda med isländska sommarvädret

Hela 73 procent av Reykjavíkborna är nöjda med sommarvädret. Men på nordöstra och östra Island är det inte många som håller med. Där är det bara 14 procent som gör tummen upp för årets sommar. I hela landet är snittet 60,9 procent. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Årets sommar på Island har varit ovanligt sval. Trots låga temperaturer - och i delar av landet dessutom mycket nederbörd och få soltimmar - är dock islänningarna förhållandevis nöjda med sommaren. I år är det 60,9 procent som är nöjda, vilket är den högsta siffran sedan 2012 när hela 96,3 procent uppskattade vädret.

Förra året var det bara 37 procent av Reykjavíkborna som var nöjda med sommarvädret. På östra och nordöstra Island var däremot 92,4 procent nöjda med en sommar som för deras del både var varm och solig.

Nu är rollerna ombytta. I Reykjavík är 73 procent nöjda. Denna uppfattning har bara 14 procent av personerna bosatta på nordöstra och östra Island.

Nästan lika förtjusta i sommarvädret var 71,8 procent av invånarna på södra Island och 71,4 procent i Reykjavíks grannkommuner. På västra och nordvästra Island var motsvarande siffra 40,3 procent.

Här kan du läsa mer om förra årets sommarväder.