tisdag 29 september 2015

Turister tvingades kratta och böta efter terrängkörning

Foto: Lögreglan á Suðurlandi
Vid sjön Hnausapollur nära Landmannalaugar efterlämnade turisterna kilometerlånga spår efter buskörning i sanden. De två kinesiska bilister som satt bakom ratten tvingades inte bara att böta 100 000 isländska kronor var. Tillsammans med fem medresenärer försågs de med krattor för att täcka över det värsta av skadegörelsen.

En lång rad utländska turister har i sommar bötfällts för olovlig terrängkörning. Polisen i Hvolsvöllur på södra Island skriver på Facebook att de flesta besökarna som stoppas hävdar att de inte känner till att all terrängkörning är olaglig.

På ett nio hektar stort område buskörde i söndags en grupp kinesiska turister i två jeepar vid Hnausapollur nära Landmannalaugar på det isländska höglandet. De sladdade runt och plogade upp stora fåror i sanden. De efterlämnade ett kilometerlångt spår efter sig.

Kristinn Jón Arnarson, som ser om fjällstugan vid Landmannalaugar, fotograferade inte bara den olagliga terrängkörningen. Efter att polisen larmats skällde han enligt Vísir ut de sju turisterna. Därefter försåg han dem med räfsor så att de skulle kunna kratta över en del av skadorna de orsakat. I två timmar fick turisterna försöka återställa marken.

De två förarna fick böter på 100 000 isländska kronor var. De ska ha varit mycket ångerfulla efter den olagliga körningen.